«Η κυβέρνηση δεν συνδέει την αξιολόγηση με απολύσεις»

«Η κυβέρνηση δεν συνδέει την αξιολόγηση με απολύσεις»

Αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στην Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Αλέξη Μητρόπουλο.

«Η κυβέρνηση δεν συνδέει την αξιολόγηση με απολύσεις» ξεκαθάρισε, από τη Βουλή, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπίμως διαστρεβλώνει τα πράγματα, ενσπείροντας τον πανικό στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Η υφυπουργός τόνισε η κυβέρνηση έχει φέρει βελτιωτική ρύθμιση, η οποία «δεν επιφέρει όχι απόλυση, ούτε καν κάποια βλαπτική μεταβολή υπηρεσιακού ή μισθολογικού χαρακτήρα» και καταλόγισε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, ότι «με έναν ψηφοθηρικό λαϊκισμό εκτός ορίων υποστηρίζει πως η κυβέρνηση συνδέει και πάλι την αξιολόγηση με τις απολύσεις».

«Έλεος με τον πανικό που πάτε να σπείρετε στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου απευθυνόμενη στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι από τον Μάρτιο του 2014, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ώστε το 2015 δεν θα υπάρχει αριθμητικός στόχος απολύσεων «για να προκληθεί πανικός» και πρόσθεσε πως «έφερε βελτιωτική τροποποίηση των ρυθμίσεων για την αξιολόγηση υπαλλήλων, όχι φορέων, όπως σκόπιμα ο κ. Μητρόπουλος διαστρέφει τα πράγματα».

Σχετικά με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια για τον προληπτικό έλεγχο της πλαστότητας των δικαιολογητικών, η υφυπουργός κάλεσε τα κόμματα να την ψηφίσουν -εφόσον δηλώνουν πως είναι κατά των παρανομιών. Επανέλαβε δε, πως οι συζητήσεις περί μετατροπής συμβάσεων αφορούν το γενικό πολιτικό πλαίσιο και άλλη ρύθμιση άλλου νόμου, αφού το σημερινό νομοσχέδιο αναφέρεται μόνον στον έλεγχο γνησιότητας των πιστοποιητικών.

Απάντηση του Αλέξη Μητρόπουλου
Παίρνοντας τον λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε πως αναφέρθηκε στο ότι οι δήμαρχοι «τους οποίους εγκαλεί σήμερα η κυβέρνηση» εφήρμοσαν για τις μονιμοποιήσεις τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή ο Προκόπης Παυλόπουλος, και ο οποίος έστειλε οδηγία ώστε να παρακαμφθεί η αυστηρή προσήλωση στον τύπο του ΠΔ. «Άρα, όταν χθες με εγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία με επαίνεσε, η γνωμοδότηση της κυβέρνησης έστελνε άλλο μήνυμα και μονιμοποιήθηκαν. Και ερωτώ: Πώς τότε που είχαν 18 μήνες και μονιμοποιήθηκαν οι ΑΜΕΑ του Κερατσινίου σήμερα που έχουν 150 μήνες προϋπηρεσία, απολύονται;», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Μας πάτε πολύ πίσω»
«Κραδαίνατε το Μνημόνιο και αναφέρεστε σε άλλο κείμενο, το οποίο αφορά σε άλλου τύπου αξιολόγηση κι όχι των υπαλλήλων» επανήλθε η κ. Χριστοφιλοπούλου και σημείωσε: «δεν είναι προσωπικό το θέμα, κατάλαβα όμως ότι με την επαναφορά του διατάγματος Παυλόπουλου και τη μνεία στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι μας πάτε πάρα πολύ πίσω».

Τέλος η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απευθυνόμενη προς «τους όψιμους υποστηρικτές της Διαύγειας», υπενθύμισε πως ο εισηγητής του ΣΥΝ, όταν συζητιόταν το πρώτο νομοσχέδιο για τη Διαύγεια έλεγε ότι πρόκειται για πρόχειρη νομοθετική πρωτοβουλία που μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα των δημόσιων υπαλλήλων και του πολίτη.

«Όσοι πολύ εύκολα -και με ψηφοθηρικό λαϊκισμό- εκτοξεύουν γενικώς και αορίστως μύδρους να ξέρουν ότι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις τοποθετήσεις μας» είπε και αναφερόμενη στην απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, χθες, σημείωσε ότι «υπήρξε λάθος ρύθμιση και είχαμε την ειλικρίνεια να το αποδεχθούμε».