Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα δάνεια από τον ESM

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα δάνεια από τον ESM
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει συνετή χρήση των πόρων της χώρας» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«H Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να δανειστεί από τον ESM» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη. «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει συνετή χρήση των πόρων της χώρας» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει το 2ο εξάμηνο του 2020 αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Υπό τα νέα δεδομένα που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων και των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στις τέσσερις πιο ευνοημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης

Μιλώντας στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις προέτρεψε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΕΕ, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. «Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στην χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού» είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά.

Αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ είναι πιθανό να δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε σχέση με άλλες.

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, με μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε.

Εκτίμησε πάντως πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα τέσσερα πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

«Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.