CHRISTOU1910: Ένα σύγχρονο και εξωστρεφές brand με ιστορία 112 ετών

CHRISTOU1910: Ένα σύγχρονο και εξωστρεφές brand με ιστορία 112 ετών
Η Αλεξάνδρα Χρήστου, Founder και Managing Director της CHRISTOU1910, εξηγεί πώς η εταιρεία αναπτύσει το προϊοντικό της μείγμα με «όχημα» την πρακτική εφαρμογή των μοντέλων της φύσης για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες όσων θέλουν να ζουν καλύτερα και να νιώθουν πιο υγιείς.

H CHRISTOU1910 χτίστηκε στα θεμέλια μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1910 στην Αθήνα. Ο Χρήστος Χρήστου, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, με βασική αποστολή τη δημιουργία προϊόντων που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την υγιή κίνηση του σώματος, επιστράτευσε τους πλέον εξειδικευμένους τεχνίτες από την Ιταλία και δημιούργησε μια υπερσύγχρονη, για την εποχή, βιοτεχνία παραγωγής ορθοπεδικών ειδών, πολλά από τα οποία κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Σήμερα, όταν κάποιος μας ζητά να περιγράψουμε τη μάρκα μας, μας αρέσει να λέμε ότι η CHRISTOU1910 είναι μια start-up με μεγάλη ιστορία», μας μεταφέρει η Αλεξάνδρα Χρήστου, Founder και Managing Director της εταιρείας, η οποία ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Χρήστου. «Είμαστε μια ανεξάρτητη και εξωστρεφής εταιρεία που οραματίζεται «ένα νέο κανονικό» για την αγορά των προϊόντων υγείας και well-being. Επενδύουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκούς οργανισμούς, νέους σχεδιαστές και έχουμε δημιουργήσει μια φρέσκια, fashion-led επωνυμία σε μια κατηγορία η οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, χαρακτηρίζεται από αντιαισθητικά προϊόντα και συσκευασίες». Από αυτά τα λόγια, υποδηλώνεται πως το brand και η ιστορία της CHRISTOU1910  διαθέτουν μια μακρά παράδοση, με βαθιά γνώση του τι κάνει ένα προϊόν αποτελεσματικό και τι χρειάζονται οι πελάτες.

Στη ουσία, η CHRISTOU1910είναι ένα heritage brand που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Έχει περάσει με επιτυχία τα φίλτρα της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας, αλλά έχει επίσης καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, να φέρει νέα καινοτόμα προϊόντα στην αγορά και να οδηγήσει τη συνολική κατηγορία μπροστά.

Αλεξάνδρα Χρήστου, Founder και Managing Director της CHRISTOU1910 και ο Δημήτρης Χατζηκόκκινος, Founder και Managing Partner της CHRISTOU 1910.
Αλεξάνδρα Χρήστου, Founder και Managing Director της CHRISTOU1910 και ο Δημήτρης Χατζηκόκκινος, Founder και Managing Partner της CHRISTOU 1910.

Τι προϊόντα διαθέτει η Christou1910 και πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου; Πώς αναπτύσσετε το προϊοντικό σας μείγμα με «οδηγό» τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον;

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν άλλαξε μόνο ο τόπος εργασίας μας. Για πολλούς από εμάς άλλαξε και ο τρόπος που εργαζόμαστε. Δεν περπατάμε πια προς την αίθουσα συνεδριάσεων, στο διάλειμμά μας δεν θα πεταχτούμε για ένα γρήγορο καφέ, ούτε καν θα περπατήσουμε μέχρι το μετρό. Απλά καθόμαστε. Και αν σε αυτό προσθέσουμε τον χρόνο που περνάμε πάνω από μια οθόνη κινητού/υπολογιστή, τότε έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων το οποίο περνά την ημέρα του σε πλήρη αδράνεια.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη νέα καθημερινότητα και στην αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών για αυτοφροντίδα και προϊόντα που ανακουφίζουν από τον πόνο ή/και προλαμβάνουν τη δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα και της μέσης, τον πόνο που επεκτείνεται από τον αυχένα στην ωμοπλάτη και στο χέρι, έχουμε αναπτύξει και προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων επίδεσης, όπως ιμάντες πλάτης, ζώνες στήριξης μέσης και γάντια επίδεσης καρπού, ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν την υγεία και την ευεξία ολόκληρης της οικογένειας σε όλες τις δραστηριότητες της, την εργασία, την άθληση και γενικά στην καθημερινότητα.

Αφομοιώνοντας και ορθά εκμεταλλευόμενοι τις τάσεις και τα εργαλεία που επιβάλλει, αλλά και μας χαρίζει η εποχή μας, έχουμε αναπτύξει δύο επιπλέον σειρές προϊόντων, η κάθε μία με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα που ανήκουν στη σειρά Φροντίδα Ποδιού εμποτίζονται, με μέθοδο που προέκυψε από τη συνεργασία μας με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, με ένα θεραπευτικό συνδυασμό βιολογικών αιθέριων ελαίων ιατρικού βαθμού -τα καθαρότερα που μπορείς να συναντήσεις στη φύση-, που προσφέρουν μοναδική αναλγητική, χαλαρωτική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέλος, τα προϊόντα της πρωτοποριακής σειράς πελμάτων (πάτων) για παπούτσια DAYS Fresh που αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του ΕΜΠ παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Cyclodextrin για έγχυση φυσικού λάτεξ με μοριακά σύμπλοκα 100% βιολογικών αιθέριων ελαίων.

Αναπτύσσουμε το προϊοντικό μείγμα της CHRISTOU1910 με «όχημα» την πρακτική εφαρμογή των μοντέλων της φύσης για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες όσων θέλουν να ζουν καλύτερα και να νιώθουν πιο υγιείς.

​​Ποια είναι η εξαγωγική σας δραστηριότητα και σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε; Έχετε λάβει χρηματοδοτήσεις και αν ναι, πώς έχουν επενδυθεί;

Τον Δεκέμβριο του 2017 εξασφαλίσαμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης και ξεκινήσαμε να επενδύουμε σταθερά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων άθλησης, υγείας και ευεξίας. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε την εταιρική μας δομή -εργαζομένους, συνεργάτες και συστήματα- με σκοπό την ένταξη των προϊόντων μας στα κατάλληλα εμπορικά κανάλια.

Το 2021, έχοντας πετύχει τον αρχικό στόχο μας για πολυκαναλική παρουσία των προϊόντων μας στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε τις επαφές για διανομή στο εξωτερικό, με προτεραιότητα στις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μόλις πριν από ένα μήνα υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία για διανομή των προϊόντων μας στη Γαλλία και την Ιταλία. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με εμπορικούς διανομείς και σε άλλες τρεις χώρες και υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μας με τουλάχιστον μία εκ των τριών.

Στόχος μας είναι να βρούμε και να επιλέξουμε τον σωστό συνεργάτη για κάθε χώρα. Κάποιον που θα καταφέρει να εντάξει και να δώσει προστιθέμενη αξία στο brand CHRISTOU1910 στη χώρα του, καθώς στοχεύουμε σε μακροχρόνιες συνεργασίες και εδραίωση της επωνυμίας μας στις διεθνείς αγορές.

Ποια είναι η αγορά στην οποία έχετε εισχωρήσει και σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Ποιες κατηγορίες προϊόντων έχουν μεγαλύτερη απήχηση και πού το αποδίδετε αυτό;

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι ότι στην κοινωνία του μέλλοντος οι άνθρωποι δεν θα καθορίζονται πλέον από την ηλικία ή το φύλο τους, αλλά από τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες τους. Έτσι, χτίζουμε την επωνυμία CHRISTOU1910 ώστε να είναι αληθινή, ανθρώπινη και να προσφέρει προϊόντα που, πάνω απ’ όλα, κάνουν τον κόσμο όλων των ηλικιών να νιώθει καλύτερα στην καθημερινότητα του.

Προσαρμόζουμε την προσφορά της ώστε να ακολουθεί τους πελάτες μας σε όλο το ταξίδι τους και προσφέρουμε μία πολυκαναλική πελατειακή εμπειρία η οποία καθοδηγείται από προϊόντα υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και ρεαλιστικές τιμές.

​​Σε ποια κανάλια πώλησης έχετε παρουσία και πώς καταγράφονται οι επιδόσεις σε αυτά (με ποσοστά %).

Σήμερα, με ικανοποίηση βλέπουμε τα προϊόντα μας να διατίθενται από τα σημαντικότερα εμπορικά κανάλια. Πιο συγκεκριμένα, στο κανάλι ευρείας διανομής και τις μεγαλύτερες Ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, Μασούτης, MyMarket, κλπ.), από επιλεκτικά σημεία/αλυσίδες ειδικής προβολής όπως τα πολυκαταστήματα Attica, Hondos Center, Cosmos Sport, Lapin, DPAM, Intersport, Lilly Drogerie κλπ., καθώς και από φαρμακεία (e-shop και φυσικά καταστήματα). Τον Φεβρουάριο του 2021, λίγο πριν από την πρώτη περίοδο καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, ξεκίνησε η λειτουργία του εταιρικού μας e-shopπροκειμένου να εξυπηρετήσουμε όλους τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους καταναλωτές.

Η εταιρεία μας σημειώνει αύξηση πωλήσεων τα τελευταία δύο έτη με πυλώνες την οργανική ανάπτυξη στο Β2Β κανάλι (νέα καταστήματα ή/και αύξηση κωδικολογίου σε υφιστάμενα) και την ισχυροποίηση, λόγω και των συνθηκών, της λιανικής μας μέσω του e-shop.

Με βάση τα παραπάνω, οι πωλήσεις το 2021 ανά κανάλι ήταν 40% στα S/Ms, 13% στα φαρμακεία, 17% στο selective retail και 30% η λιανική.

«Healthy Movement Matters»: Ποιο είναι το όραμα πίσω από το σλόγκαν και τι θέλετε να επικοινωνήσετε μέσα από αυτό;

Το σώμα χρειάζεται κίνηση. Είναι τόσο απλό. Η συστηματική κίνηση, έστω και σε ήπια μορφή, βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και καλυτερεύει την ψυχική διάθεση, βελτιώνει την ικανότητα παραγωγής έργου, ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή και επιβραδύνει τη βιολογική φθορά. Το «Healthy Movement Matters» ήταν για εμάς ένα πολύ άμεσο και ουσιαστικό μήνυμα. Αυτό που θέλουμε να πούμε στον κόσμο είναι ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να κινείσαι». Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αναπτύσσουμε προϊόντα που βοηθούν να αισθάνεσαι ικανός, σίγουρος για τον εαυτό σου και ελεύθερος.

Μιλήστε μας για τη σειρά CHRISTOU1910 DAYS.

H στρατηγική πίσω από τη δημιουργία του brand Christou1910 DAYS ήταν να αποτελέσει την «επόμενη μέρα» της πολύ επιτυχημένης σειράς προϊόντων Kids, να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες τάσεις και να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, «παντρεύοντας» νέα και υπάρχοντα κοινά.

Σήμερα, η σειρά Christou1910 DAYS αποτελεί μια ολοκαίνουργια πρόταση για την κατηγορια, μια σειρά πελμάτων (πάτων) για παπούτσια που κατασκευάζονται από εξαιρετικά υλικά, με τις πλέον καινοτόμες πρακτικές και με προσανατολισμό τη lifestyle αγορά.

Χωρίζεται σε δύο διακριτές κατηγορίες: Oι ανατομικοί πάτοι DAYS Comfy σχεδιάστηκαν για τρέξιμο, για να απογειώσουν την άθληση ή απλά για χρήση σε καθημερινά παπούτσια, ενώ οι αρωματικοί πάτοι DAYS Fresh είναι ενισχυμένοι με μοριακά σύμπλοκα 100% πιστοποιημένων βιολογικών αιθέριων ελαίων που απελευθερώνουν σταδιακά τα βιοδραστικά συστατικά τους για να εξουδετερώσουν την κακοσμία και να προσφέρουν στα πόδια μια παρατεταμένη αίσθηση φρεσκάδας.

Κοινό παρονομαστή για όλα τα προϊόντα Christou1910 DAYS αποτελεί η δέσμευσή μας για ρεαλιστικές τιμές, εκπληκτικό design, ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Για αυτή και για όλες τις κατηγορίες προϊόντων Christou1910, επιλέγουμε υλικά και συστατικά και σχεδιάζουμε τις συσκευασίες μας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές στον πλανήτη. Τα προϊόντα Christou1910 DAYS διατίθενται ήδη από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, καταστήματα λιανικής και μέσω της βραβευμένης ιστοσελίδαςμας.

Τι θα δούμε από εσάς στο μέλλον;

Τα σχέδια μας για το μέλλον επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων με βάση ακόμα πιο οικολογικά και βιώσιμα υλικά (π.χ. χρήση ανακυκλώσιμου πολυεστέρα για τα επιδεσμικά), καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας μας με επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς για την εύρεση, επεξεργασία και παραγωγική χρήση νέων υλικών και τεχνικών μεταποίησης (π.χ. εμποτισμός ίνας με οργανικά αιθέρια έλαια), πάντα με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιδιώκουμε απευθείας συνεργασίες με Έλληνες και ξένους μικροκαλλιεργητές βοτάνων και πιστοποιημένων αιθέριων ελαίων, όπως και νέες συνεργασίες με designers/illustrators για τη δημιουργία σχεδίων για τους πάτους DAYS. Το να μάθουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί πάτους από μικρή ηλικία θα είναι για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση, καθώς θα έχουμε βάλει και εμείς «το λιθαράκι» μας στην ορθή μυοσκελετική ανάπτυξη της νέας γενιάς.

Όσον αφορά στην εμπορική ανάπτυξη, στόχος μας είναι να εστιάσουμε στις εξαγωγές που, όπως ανέφερα ήδη, θέλουμε να αναπτυχθούν σε γερές βάσεις με την εύρεση και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ο στόχος είναι οι εξαγωγές να φτάσουν το 30% του συνολικού μας τζίρου. Το 2022 θα ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στο κανάλι του φαρμακείου με νέες τοποθετήσεις και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μας στο Τμήμα Πωλήσεων Φαρμακείου.

Τέλος, με την επίτευξη των παραπάνω και ως μεσοπρόθεσμο στόχο, έχουμε τη δημιουργία παραγωγικής και μεταποιητικής μονάδας, η οποία θα περιλαμβάνει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης με βοτανολόγους, χημικούς και βιομηχανικούς σχεδιαστές.