Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Lockdown και μέτρα υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον

Χριστούγεννα στην Ευρώπη: Lockdown και μέτρα υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον
Night scene with Christmas lights decoration and a few people in the center of Eindhoven. The first European nation declares a full lockdown to fight the new Omicron variant that surges, the Netherlands locks down after the government ordered the closure of all nonessential shops, cafes, restaurants, bars, gyms, schools, sports venues, cultural places and others from Sunday and for 4 weeks in order to prevent the spread of the Omicron mutation of Covid-19 coronavirus. Eindhoven, the Netherlands on December 18, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται ταχέως τα κράτη της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την πανδημία εν μέσω Χριστουγέννων.

Με γοργούς ρυθμούς καλπάζει η πανδημία στην Ευρώπη την στιγμή που η αρκετά μεταδοτική -σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες- μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι και εισηγούνται την λήψη μέτρων με σκοπό την προστασία των πολιτών εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Lockdown στην Ολλανδία

Σε καθεστώς “σκληρού” lockdown μπήκε η Ολλανδία από τα ξημερώματα της Κυριακής (19/12) μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου 2022. Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα, η εστίαση, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι. Μια εβδομάδα νωρίτερα αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία.

Κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

“Η επείγουσα σύσταση είναι να δέχεστε μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα στο σπίτι, ηλικίας άνω των 13 ετών. Εξαίρεση ισχύει τις δυο ημέρες των Χριστουγέννων 25 και 26 Δεκεμβρίου οπότε θα επιτρέπονται έως και τέσσερις επισκέπτες. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ”, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ολλανδού πρωθυπουργού.

Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα απαγορευτούν και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα στην Ιταλία

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

Σκέψεις για απαγόρευση συναθροίσεων στη Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times οι Βρετανοί εξετάζουν απαγόρευση των συναθροίσεων για διάστημα δύο εβδομάδων στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου με σκοπό τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον και της πανδημίας εν γένει.

Από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου οι πλήρως εμβολιασμένες επαφές ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19, καλούνται να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ καθημερινά επί επτά ημέρες, ενώ αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μια τρίτη δόση εμβολίου σε όλους άνω των 18 ετών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ενώ έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 30.

Παράλληλα, οι Βρετανοί έχουν επιστρέψει στην τηλεργασία ενώ η πρόσβαση σε ορισμένους χώρουςγίνεται μόνο με πιστοποιητικό. Οι ταξιδιώτες για την είσοδό τους στη χώρα καλούνται να φέρουν αρνητικό PCR 72 ωρών.

Κύπρος: Αυτοπεριορισμός για τους επιβάτες από το Ην. Βασίλειο

Αυτοπεριορισμό, τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και rapid test στις 72 ώρες μετά την είσοδό τους στην Κύπρο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης ή προηγούμενης νόσησης.

Επιπλέον, κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες λαμβάνουν συσκευασία που περιέχει 5 self-test, τα οποία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση PCR που τους έγινε στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα διενεργούν ένα self-test κάθε μέρα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επικοινωνούν με τον Προσωπικό Γιατρό τους στην Κύπρο

Με PCR ή rapid test, η είσοδος στην Ελλάδα

Από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 06:00 το πρωί έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 τίθενται σε ισχύ οι νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς κορωνοϊού, καθώς και της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού, προβλέπουν ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Χαλάρωση του lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προσωρινή χαλάρωση του lockdown για αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της covid-19 την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε εκ νέου lockdown τον περασμένο μήνα -το τέταρτο της πανδημίας- καθώς οι μολύνσεις ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους.

Με τα κρούσματα να μειώνονται από τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του πλήρους lockdown την περασμένη εβδομάδα αλλά διατήρησε τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους καθώς και τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Πηγή: News247.gr