Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η δεύτερη δόση

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η δεύτερη δόση
Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φθάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Τρίτη 28 Ιουλίου 2015. Από το Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησαν τους ελέγχους τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πότε αναμένεται να έρθουν τα χρήματα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ποια είναι τα επόμενα μέτρα.

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου τοποθετούν οι δανειστές την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αφού οι εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καθυστερήσουν την έλευση των δανειστών, αλλά και τη συζήτηση για θέματα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Αλλά και το υπόλοιπο της δόσης των 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση δεν αναμένεται να εκταμιευθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο και, μάλιστα, οι δανειστές εκτιμούν ότι τα χρήματα θα έρθουν στην Αθήνα σε δύο υποδόσεις των 1,5 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ασφυκτιά, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα έπρεπε να κατευθυνθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Η καθυστέρηση όμως αναμένεται και λόγω των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι δανειστές τοποθετούν ως πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους το Ασφαλιστικό και θα ζητήσουν να ψηφιστούν μέσα στο φθινόπωρο η σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, που οδηγεί αυτομάτως σε μείωση συντάξεων, η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για 70.000 συνταξιούχους, αλλά και η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, που χρηματοδοτούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ζητούν ακόμη να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, μέτρα που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων.

Παράλληλα, θα απαιτήσουν να οριστούν και να ψηφιστούν σε αυτή την αξιολόγηση, μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ προκειμένου να αναπληρωθεί το κόστος από την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, που έχει αποφασίσει το ΣτΕ, αλλά και να οριστούν και να ψηφιστούν μέτρα 2 δισ. ευρώ ή 1% ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, καθώς επίσης και η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται και τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ευχάριστο για τη νέα κυβέρνηση είναι ότι μετατίθενται για τη δεύτερη αξιολόγηση, που δεν αναμένεται πριν από το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, τα καυτά μέτωπα του Εργασιακού, με τις ομαδικές απολύσεις, τον απεργιακό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με βασικότερο αγκάθι την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Εκτιμάται ότι, όποτε εκταμιευθεί τελικώς η δόση (περί τα τέλη Δεκεμβρίου) θα ανέρχεται περίπου στα 22-23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα είναι το δεύτερο μέρος της δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κρίνει και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και τις αποφάσεις για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο, εάν και εφόσον αποφασιστεί τελικώς, δεν θα υπερβαίνει τα 6-8 δισ. ευρώ, όταν το υπόλοιπο του προηγούμενου δανείου, που δεν εκταμιεύθηκε τελικά ήταν 16 δισ. ευρώ.