Chrome: Το «καμάρι» της Google βελτιώνεται

Chrome: Το «καμάρι» της Google βελτιώνεται
epa06983039 (FILE) - A close-up image showing the Chrome Bowser app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 30 August 2018). Google launched its rival browser Chrome ten years ago on 02 September 2018. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αλλαγές που θα γίνουν στον Chrome θα ωφελήσουν την ίδια τη Google αλλά θα δώσουν και μεγάλη ώθηση στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα.

του Robert Hackett

Οι περιηγητές ιστού (web browsers) είναι τα «αυτοκίνητα» των λεωφόρων της πληροφορίας – και γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμα ως μέσα αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τον ψηφιακό κόσμο.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η χρήση του πληθυντικού αριθμού (περιηγητές) υποκρύπτει την απόλυτη κυριαρχία ενός μόνο browser: του Chrome από τη Google, ο οποίος έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ελέγχει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς. Και δύο επερχόμενες αναβαθμίσεις του συστήματος αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την κυρίαρχη θέση του, ισχυροποιώντας παράλληλα και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Google στον χώρο των διαφημίσεων.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τη διαδικτυακή κρυπτογράφηση. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την εξάλειψη του διαφημιστικού tracking τρίτων μερών μέχρι το 2022.

Ως προς το πρώτο σημείο, η Google σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Mozilla Firefox, κρυπτογραφώντας τις διαδικτυακές αναζητήσεις των χρηστών. Η νέα πολιτική, με την επωνυμία «DNS over HTTPS», είναι σχεδιασμένη ώστε να βελτιώσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος περιηγείται στο διαδίκτυο, πάροχοι ίντερνετ όπως οι AT&T, Comcast και Verizon δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ο χρήστης. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να χτίζουν λεπτομερή προφίλ χρηστών για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς.

Η δεύτερη αλλαγή, η οποία είναι γνωστή και ως «αποκάλυψη των cookies», θα εξαλείψει τους trackers διαφημίσεων μεταξύ ιστοσελίδων. Πρόκειται για μια κίνηση που ήδη προωθείται από την Apple και άλλες εταιρείες. Η εξάλειψη, όμως, αφορά μόνο τους trackers τρίτων μερών, όχι της ίδιας της ιστοσελίδας. Αυτό σημαίνει ότι δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως π.χ. αυτή της Google, θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν εσάς και τις αναζητήσεις σας μέσω του Chrome.

Οι αλλαγές αυτές θα ωφελήσουν την ίδια τη Google αλλά θα δώσουν και μεγάλη ώθηση στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα. Και, πάνω απ’ όλα, θα παγιώσουν περαιτέρω την κυριαρχία του Chrome στον κόσμο των web browsers.