Χτύπημα αλά «βαριοπούλα» εκτιμούν αναλυτές για τα κρυπτονομίσματα – Πότε «βλέπουν» ξανά ιστορικά υψηλά

Χτύπημα αλά «βαριοπούλα» εκτιμούν αναλυτές για τα κρυπτονομίσματα – Πότε «βλέπουν» ξανά ιστορικά υψηλά
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Fed αναμένεται να δώσει το πιο ισχυρό πλήγμα των τελευταίων μηνών στα cryptos. Τι θα γίνει εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις.

Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να υποστεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων από τη «βαριοπούλα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις τιμές ειδικά του Bitcoin (BTC) και του Ether (ETH) να πιέζονται πολύ, προτού αγγίξουν νέα ιστορικά υψηλά το 2025, σύμφωνα με τον αναλυτή Mike McGlone.

Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί policy maker αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση επιτοκίων 0,75% ή ακόμη και 1%, γεγονός του οποίο θα αντιπροσωπεύει το ισχυρότερο hiking των τελευταίων 40 ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας με το χρηματοοικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kitco News το περασμένο Σάββατο, ο McGlone, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της Bloomberg Intelligence, επεσήμανε ότι επίκειται «σφαγή» στα κρυπτονομίσματα, καθώς οι ενέργειες της Fed θα συνεχίσουν να εξασθενίζουν το επενδυτικό κλίμα: «Πρέπει να στραφούμε στη μακροοικονομική μεγάλη εικόνα και σε αυτό που πιέζει τα κρυπτονομίσματα φέτος: τη βαριοπούλα της Fed».

Η τιμή του Βitcoin έχει πέσει 13,4% τις τελευταίες επτά ημέρες, διαμορφούμενη περίπου στα 19.350 δολ., ενώ το Ether, το εγγενές token του Ethereum, έχει βυθιστεί κατά 20,7% σε περίπου 1.350 δολ. Ιδιαίτερα η πτώση του ETH κατά 20% αποτέλεσε ζήτημα μεγάλης συζήτησης, λόγω της αναβάθμισης Merge, που έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Με τη σημαντική αναβάθμιση του δικτύου να έχει ουσιαστικά ένα αποτέλεσμα του τύπου «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην] είδηση», ο McGlone πιστεύει ότι το ETH μπορεί να πέσει στα «1.000 δολ. ή και περισσότερο», δεδομένου του πόσο επιθετική ήταν και θα συνεχίσει η Fed να είναι φέτος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο McGlone έφτασε στο σημείο να προβλέψει ότι η τελευταία αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των περιουσιακών στοιχείων που θα είναι χειρότερη από την κατάρρευση της φούσκας της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ το 2008: «Νομίζω ότι αυτό που έρχεται θα είναι χειρότερο από τη διόρθωση του 2008, χειρότερο από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση».  Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο:  ο McGlone «βλέπει» νέα ιστορικά υψηλα, με το Bitcoin να αγγίζει το 2025 τα 100.000 δολ. 

«Η Fed ήταν ο βασικός μοχλός»

«Η Fed ήταν ο βασικός μοχλός της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος, και ήταν κυρίως κακή», είπε  η διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest, Κάθι Γουντ,  προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποπληθωρισμό, συνθλίβοντας τη ζήτηση ακόμα για τα cryptos.