«Χτύπημα» της Standard & Poor’s στη Σαουδική Αραβία

«Χτύπημα» της Standard & Poor’s στη Σαουδική Αραβία
epa04652357 Finance Minister from Saudi-Arabia Ibrahim bin Abdelasis al-Assaf sits on his seat at the 19th conference of the German-Saudi Mixed Economic Commission in Riyadh, Saudi Arabia, 07 March 2015. German Federal Minister of Economy Sigmar Gabriel and a large economic delegation is in the Gulf region until Tuesday to hold talks. EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την οικονομία της χώρας έπειτα από τη ραγδαία πτώση της αξίας του πετρελαίου.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τετάρτη το κρατικό αξιόχρεο της Σαουδικής Αραβίας κατά δύο βαθμίδες, σε Α- / Α-2 από Α+ / Α-1, επικαλούμενος την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο από την πρότερη επικαιροποίηση στην οποία είχε προβεί, τον Οκτώβριο.

«Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα έχει σημαντικές και μακράς διάρκειας συνέπειες για τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς δείκτες της Σαουδικής Αραβίας, δοθείσης της υψηλής εξάρτησής του από το πετρέλαιο», εξήγησε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η Σαουδική Αραβία, όπως και η Ρωσία, ανακοίνωσαν χθες ότι θα παγώσουν τα επίπεδα της παραγωγής τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά αργού και να ανακάμψει η τιμή του από τα χαμηλά δεκαετίας στα οποία έχει βρεθεί, αλλά τόνισαν πως η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων πετρελαιοεξαγωγικών κρατών.