Χτύπησε η ύφεση και τη βιομηχανία των video games;

Χτύπησε η ύφεση και τη βιομηχανία των video games;
Photo: pixabay.com
Ο CEO της Take-Two λέει ότι υπάρχει ύφεση στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών αλλά έως το τέλος του 2023 αναμένεται να προκύψει ανάκαμψη.

Του Chris Morris

Ενώ οι οικονομολόγοι συζητούν για το αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση, ο Strauss Zelnick, CEO της Take-Two Interactive Software, λέει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε ύφεση.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάποια επιβράδυνση που πιστεύουμε ότι οφείλεται στη συνολική οικονομία», δήλωσε ο Zelnick στο Fortune. «Και ενώ οι ειδικοί διαφωνούν για το τι είναι και τι δεν είναι ύφεση, από τη σκοπιά μιας εταιρείας που απευθύνεται στον καταναλωτή, όπως η Take-Two, βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση».

Η Take-Two, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συγχώνευσή της με τη Zynga, ανακοίνωσε ζημίες πρώτου τριμήνου ύψους 104 εκατομμυρίων δολαρίων αργά τη Δευτέρα, με κέρδη 71 σεντς ανά μετοχή, έναντι προσδοκώμενων κερδών 87 σεντς ανά μετοχή. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών που ανέφερε επιβράδυνση της αγοράς μετά από μια περίοδο σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτης επέκτασης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λίγοι κλάδοι είδαν εκρηκτική ανάπτυξη στην ίδια κλίμακα με τα βιντεοπαιχνίδια. Άνθρωποι παγιδευμένοι στο σπίτι, βαριεστημένοι με τις υπηρεσίες streaming, χρησιμοποιούσαν παιχνίδια για να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να τροφοδοτούν το μυαλό τους. Το 2021, η βιομηχανία σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, εξασφαλίζοντας 60,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την NPD Group.

Όμως οι πωλήσεις άρχισαν να υποχωρούν τον Ιανουάριο – και μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι δαπάνες για βιντεοπαιχνίδια στις ΗΠΑ ήταν 10% πίσω από τον περσινό ρυθμό.

Ο Zelnick λέει ότι αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν βιώσιμος. Αλλά οι οικονομικές συνθήκες έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

«Αυτό που συνέβη, τελευταία, στις αγορές αντανακλά αυτό που είπα στις αρχές της πανδημίας, ότι δηλαδή βλέπαμε ενισχυμένη ζήτηση, με τους ανθρώπους να προστατεύονται στα σπίτια τους, και αναμέναμε ότι η ζήτηση μετά την πανδημία θα ήταν χαμηλότερη από τη ζήτηση κατά την πανδημία, αλλά υψηλότερη από τη ζήτηση πριν από την πανδημία. Και νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε», λέει. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάποια επιβράδυνση που πιστεύουμε ότι οφείλεται στη συνολική οικονομία».

Ο Zelnick, ωστόσο, λέει ότι δεν αναμένει πως η ύφεση θα είναι διαρκής. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμά ότι η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών θα έχει ανακάμψει.

«Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα είμαστε σε καλή κατάσταση ως κλάδος και ως συνολική οικονομία. Φυσικά, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί από τώρα μέχρι το τέλος του 2023, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέχρι τότε θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».