Αν χτυπήσει το τηλέφωνό σας, η εφορία θα είναι

Αν χτυπήσει το τηλέφωνό σας, η εφορία θα είναι

Η εφορία εφαρμόζει πλέον μεθόδους τηλεφωνικών πιέσεων, όπως αυτές των τραπεζών, με σκοπό να εισπράξει τα μέγιστα από τους οφειλέτες. 

Μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ειδοποιεί η εφορία πλέον τους οφειλέτες.

Περισσότεροι από 83.000 πολίτες που χρωστούν στην εφορία δέχονται κλήσεις καθημερινά από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό να τους πιέσουν για την άμεση εκπλήρωση φορολογικών τους υποχρεώσεων που «τρέχουν» αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εφαρμόζοντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές των εισπρακτικών εταιριών, τις οποίους εφαρμόζουν οι τράπεζες για να επιταχύνουν την είσπραξη των ανεξόφλητων δόσεων, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) της ΓΓΔΕ καλούν αυτές τις μέρες, μέσω τηλεφωνικού κέντρου χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων.

Στο πρώτο χτύπημα…

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων οι υπάλληλοι της ΔΦΣ υπενθυμίζουν στους φορολογούμενους ότι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ή ότι δεν έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα κάποιον φόρο. Στη συνέχεια, όσους είναι οφειλέτες, τους ρωτούν εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα ή όχι στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ή εάν προτίθενται να τα ρυθμίσουν.

Στην ουσία, με τα πιεστικά αυτά ερωτήματα ασκούν πίεση στους οφειλέτες, προκειμένου να τους “αναγκάσουν” να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Πολλοί οφειλέτες διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν για κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότεροι όμως από τους αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη τους.

Με τις ευχές της αριστερής κυβέρνησης

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Αριστεράς φαίνεται πως συναινεί με την εφαρμογή αυτών των μεθόδων άσκησης ψυχολογικών πιέσεων για την «αύξηση της εισπραξιμότητας» των μνημονιακών φόρων που έχει επιβάλει. Τα πολιτικά οφέλη από την εμφάνιση των φορολογικών εισπράξεων θα τα καρπωθεί η ίδια η κυβέρνηση, με ισχυρισμούς για επιτυχίες στον… τομέα της φορολογικής συμμόρφωσης!

Τυχαίο; Δε νομίζω

Η νέα αυτή τακτική των μαζικών τηλεφωνικών οχλήσεων προς τους φορολογούμενους με εκκρεμείς υποχρεώσεις όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων ή την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων της ΓΓΔΕ για το 2016.