Citigroup: Η Ελλάδα θέλει ακόμα χρόνια για να αναβαθμιστεί «επενδυτικά»

Citigroup: Η Ελλάδα θέλει ακόμα χρόνια για να αναβαθμιστεί «επενδυτικά»
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός «επενδυτικού βαθμού».

Αμετάβλητη από το Β+ που έδωσε η S&P τον προηγούμενο μήνα βλέπει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Citigroup, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση της χώρας δεν θα αλλάξει ούτε τους επόμενους εννέα μήνες ούτε και στα επόμενα 2-4 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στο πλαίσιο της έκθεσής της Global Economic Outlook and Strategy, ούτε η Moody’s μέσα στους επόμενους εννέα μήνες προβλέπεται να αλλάξει την αξιολόγησή της. Ωστόσο, θα προχωρήσει σε μία «συντηρητική» αναβάθμιση της Ελλάδας, στο Β2 από Β3 σήμερα, μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια.

Έτσι, αντίθετα με αρκετούς αναλυτές αλλά και παράγοντες της αγοράς που αναμένουν αναβαθμίσεις της Ελλάδας ειδικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός «επενδυτικού βαθμού», δηλαδή εκτός της κατηγορίας εκείνης που διαχωρίζει τα «ασφαλή» ομόλογα» από τα «επικίνδυνα».

Το αξιόχρεο της Ελλάδας παραμένει αυτή τη στιγμή στο B+/B3/B από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή 5 με 7 επίπεδα κάτω από την επενδυτική βάση.