Citigroup: Κίνδυνος για την Ελλάδα οι πρόωρες εκλογές

Citigroup: Κίνδυνος για την Ελλάδα οι πρόωρες εκλογές
Photo:

«Επιδεινώνουν το εύθραυστο κλίμα των ξένων επενδυτών για τη χώρα» αναφέρει ο επενδυτικός οίκος.

Για πιθανό αδιέξοδο στην ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές του 2015 μεταξύ των βουλευτών για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας, κάνει λόγο η Citigroup σε ανάλυσή της με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου.

Αυτό το αδιέξοδο μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015, με μια ευδιάκριτη πιθανότητα της επόμενης κυβέρνησης να ηγείται το κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνει η Citigroup.

«Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την αντιπαράθεση με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας, σε σχέση με το παρελθόν, πιθανώς βάζοντας σε κίνδυνο το ακόμη εύθραυστο κλίμα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Μια πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, κινδυνεύει επίσης να έχει τα ίδια αποτελέσματα», αναφέρει.

Η Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος, πιθανώς θα αποδεχθεί κάποιας μορφής εξωτερική εποπτεία από τους επίσημους δανειστές και μετά από το 2014, πιθανώς συμφωνώντας σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά από τη λήξη του προγράμματος του EFSF τον Δεκέμβριο του 2014.

Όπως εκτιμά η Citigroup, η Ελλάδα χρειάζεται την εισροή ξένου κεφαλαίου για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, δεδομένης της ακόμη σφιχτής κατάστασης ρευστότητας στο εσωτερικό και των πρόσφατων ενδείξεων για εξασθένιση του οικονομικού momentum.