Citigroup: Πρόστιμο-μαμούθ 61,6 εκατ. λιρών για… γκάφα που έφερε χάος στις ευρωπαϊκές μετοχές

Citigroup: Πρόστιμο-μαμούθ 61,6 εκατ. λιρών για… γκάφα που έφερε χάος στις ευρωπαϊκές μετοχές
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Citigroup αποδέχθηκε τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής και συμφώνησε σε διακανονισμό.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλαν πρόστιμο ύψους 61,6 εκατομμυρίων λιρών (79 εκατομμυρίων δολαρίων) στη Citigroup λόγω παραλείψεων που ακολούθησαν τη διαπραγμάτευση ενός υπαλλήλου στο Λονδίνο, η οποία προκάλεσε μια γρήγορη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών το 2022.

Σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), τα συστήματα του χρηματοοικονομικού κολοσσού της Wall Street ήταν ανεπαρκώς σχεδιασμένα και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο «αναποτελεσματική», επιτρέποντας την εκτέλεση της λανθασμένης συναλλαγής. Η Citigroup αποδέχθηκε τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής και συμφώνησε σε διακανονισμό.

Ο υπάλληλος επιχείρησε να πουλήσει ένα πακέτο μετοχών αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά λόγω λάθους στην εισαγωγή της εντολής, δημιουργήθηκε αντ’ αυτού ένα πακέτο αξίας 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε η FCA.

Οι εσωτερικοί έλεγχοι της Citigroup κατάφεραν να αποτρέψουν μέρος της συναλλαγής, αλλά όχι ολόκληρη. Μετοχές αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκαν σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πριν ο υπάλληλος ακυρώσει την εντολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ορισμένοι πρωτογενείς έλεγχοι απουσίαζαν ή ήταν ελλιπείς», σημείωσε η FCA στην ανακοίνωσή της. «Συγκεκριμένα, δεν υπήρχε ένα σκληρό μπλοκάρισμα που θα είχε απορρίψει το μεγάλο αυτό λάθος στην εντολή, εμποδίζοντας την εισαγωγή της στην αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γκάφα προκάλεσε ένα πεντάλεπτο ξεπούλημα του δείκτη OMX Stockholm 30, προκαλώντας χάος στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, διαγράφοντας 300 δισεκατομμύρια ευρώ (326 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αξία μετοχών εκείνη την ημέρα, όπως ανέφερε τότε το Bloomberg News.

Το 2022, η γκάφα θεωρήθηκε πλήγμα για τη διευθύνουσα σύμβουλο Τζέιν Φρέιζερ, η οποία ηγείτο μιας αναθεώρησης πολλών από τις βασικές τεχνολογίες και συστήματα της Citigroup για τη βελτίωση των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας. Το έργο αυτό συνεχίζεται καθώς η τράπεζα προσπαθεί να συμμορφωθεί με δύο εντολές συναίνεσης που είχε συνάψει με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το 2020.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που επιλύσαμε αυτό το θέμα που αφορά σε ένα μεμονωμένο λάθος, το οποίο εντοπίστηκε και διορθώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε η Citigroup σε ανακοίνωσή της. «Λάβαμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων και των ελέγχων μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση πλήρους κανονιστικής συμμόρφωσης».

Η FCA επέβαλε πρόστιμο 27,77 εκατομμυρίων λιρών στη Citigroup για το λάθος αυτό, ενώ η Εποπτική Ρυθμιστική Αρχή της επιβάρυνε την τράπεζα με πρόστιμο 33,88 εκατομμυρίων λιρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: