Η Citigroup ρίχνει 100 δισ. δολάρια για νέες «πράσινες» επενδύσεις

Η Citigroup ρίχνει 100 δισ. δολάρια για νέες «πράσινες» επενδύσεις
Photo:

Ο τραπεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει σε προγράμματα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι στους κύριους στόχους της Citigroup και για την επόμενη δεκαετία. Ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις για περιβαλλοντικά projects στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας το αντίστοιχο ποσό που είχε θέσει ως στόχο το 2007.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προγράμματα ενεργειακής διαχείρισης έχουν στόχο να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Citigroup σκοπεύει να επενδύσει σε προγράμματα που συμβάλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στη διαχείριση πόρων σε τομείς όπως η βιώσιμη μετακίνηση. Δήλωσε, επίσης, πρόθυμη να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες πάνω στο καθαρό νερό και στη διαχείριση του, καθώς και στις τεχνολογίες για τα «πράσινα σπίτια».

Η ανακοίνωση είναι μια συνέχεια της στροφής που επιχείρησε η Citigroup στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Το 2007 ανακοίνωσε πως σκόπευε να χρηματοδοτήσει σχετικές δράσεις, βάζοντας ως στόχο τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό που κατάφερε να φτάσει το 2013.

Τα ποσά που επένδυσε η Citi στην περιβαλλοντολογική αειφόρο ανάπτυξη αυξήθηκαν από τα 4,29 δισ. το 2008 στα 8,78 δισ. δολάρια το 2013. Η τράπεζα χρηματοδότησε τις περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ενώ είχε σημαντική συνεισφορά και σε τομείς όπως η αιολική ενέργεια και η ενεργειακή διαχείριση.

Η απόφαση της Citigroup έρχεται να ενισχύσει την τάση της παγκόσμιας οικονομίας γύρω από το θέμα των επενδύσεων στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Bloomberg, τον προηγούμενο χρόνο οι χρηματοδοτήσεις γύρω από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και τις τεχνολογίες για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, σε παγκόσμια κλίμακα, αυξήθηκαν κατά 16%, στα 310 δισεκατομμύρια δολάρια.