Claire Griffin (Partner MMGY Global): Η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια «σβήνει» τις ανησυχίες του κλάδου για ανάκαμψη

Claire Griffin (Partner MMGY Global): Η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια «σβήνει» τις ανησυχίες του κλάδου για ανάκαμψη
Η MMGY είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της φιλοξενίας και η Partner της εταιρείας Claire Griffin μιλάει στο Fortune Greece για προκλήσεις εν μέσω πανδημίας και για το μέλλον του κλάδου του τουρισμού. 

Συνέντευξη στον Κώστα Παναγάκη, ιδρυτή της Travelworks Communications

Καθώς ο κλάδος της φιλοξενίας προετοιμάζεται για το 2022 η καρδιά του upper/upper luxury κομματιού του τουρισμού χτυπά αυτή την εβδομάδα στις Κάννες στη διεθνή έκθεση ILTM. Έπειτα από έναν χρόνο απουσίας της έκθεσης και έχοντας αφήσει πίσω μια αρκετά πετυχημένη (δεδομένων των συνθηκών) καλοκαιρινή σεζόν, η ευρωπαϊκή αγορά luxury travel συγκεντρώνεται στη Νότια Γαλλία για να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που κλείνει σε λίγες ημέρες αλλά κυρίως τον προγραμματισμό για ένα 2022 που, αν και πολλά υποσχόμενο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα είναι ανέφελο.

Με αφορμή την έκθεση, δεν υπάρχει καλύτερο timing για τη συζήτηση με την Claire Griffin, ένα από τα πιο επιδραστικά στελέχη στον τομέα του travel marketing διεθνώς που μετρά 3 δεκαετίες σχεδόν στην επικοινωνία hospitality brands. Έχοντας ιδρύσει και αναπτύξει μεταξύ άλλων την εταιρεία Grifco η Claire είναι σήμερα Partner της MMGY Global, του μεγαλύτερου ίσως Ομίλου ταξιδιωτικού marketingδιεθνώς. Από αυτό το πόστο συμβουλεύει τις ομάδες της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα στρατηγικής marketing & επικοινωνίας, ενώ συνεισφέρει ουσιαστικά και στη διαμόρφωση των industry insights του Ομίλου.

Claire, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν συμβεί πολλά στον κλάδο του τουρισμού. Πώς βλέπεις την πανδημία να επηρεάζει τις ταξιδιωτικές μας συνήθειες μεσοπρόθεσμα;

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου στην MMGY Global πιστεύουμε ότι τα διεθνή ταξίδια θα έχουν μια εξαιρετική χρονιά το 2022. Συνεχίζουμε να βλέπουμε τα ταξίδια αναψυχής στις εγχώριες αγορές να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, επειδή οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν παραμείνει σε ισχύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα δούμε παρόμοια μοτίβα στα διεθνή ταξίδια καθώς προχωράμε προς το 2022.

H ολική ανάκαμψη στον κλάδο της φιλοξενίας με την εξομάλυνση των ταξιδιωτικών συνηθειών, πιστεύουμε ότι θα έρθει με την επιστροφή της αγοράς MICE – και ιδιαίτερα με το κομμάτι των συναντήσεων και των events. Ενώ τα υβριδικά μοντέλα ενδέχεται να παραμείνουν μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι event planners επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την συμμετοχή, δεν πιστεύουμε ότι οι virtual attendees το 2022 θα κανιβαλίσουν την προσωπική παρουσία σε εκδηλώσεις. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό, καθώς τα ομαδικά ταξίδια ανοίγουν ξανά το επόμενο έτος, η αναποτελεσματικότητα και η δαπανηρή φύση των υβριδικών συναντήσεων να γίνουν πιο προφανείς μετατοπίζοντας την εστίαση σε in-person εκδηλώσεις. Η έρευνά μας σίγουρα αυτό δείχνει.

Σε προσωπικό επίπεδο, ξέρω ότι είσαι λάτρης τόσο των ταξιδιών όσο και των ξενοδοχείων. Πώς σε έχουν επηρεάσει οι συνέπειες της πανδημίας;

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 όταν άρχισα να λαμβάνω κλήσεις από πελάτες από όλο τον κόσμο που εξέφραζαν τη μεγάλη ανησυχία τους για το άμεσο μέλλον. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της επαγγελματικής μου ζωής και οι συνέπειες με επηρέασαν προσωπικά, όπως φαντάζομαι έχουν κάνει σε κάθε άτομο στον τομέα των ταξιδιών. Σε αυτό το σημείο και παρόλο που είχαμε προηγουμένως αντιμετωπίσει φοβερές κρίσεις στην επιχείρησή μας, όπως πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις, τσουνάμι, χιονοστιβάδες, Embola κ.λπ. ήταν ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα γύρω από τον Covid-19 είχαν αρνητικές επιπτώσεις ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να δούμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Η επαγγελματική μας ζωή, όπως πολλών, ανατράπηκε ξαφνικά. Εργαζόμασταν όλοι εξ αποστάσεως και πλέον προτεραιότητα είχαν οι λύσεις στα προβλήματα και η επιβίωση, γεγονός που μας έκανε όλους να υιοθετήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία συνεργαζόμενοι ακόμη και με ανταγωνιστές μας προκειμένου να ωφεληθούμε όλοι.

Σε προσωπικό επίπεδο με έκανε να εργάζομαι πιο ευέλικτα με συναδέλφους, πελάτες και ανταγωνιστές. Η Alexandra Delf με διαδέχθηκε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος στην MMGY Grifco. Αυτή η αλλαγή και η εξαιρετική μας ομάδα μου επέτρεψαν να κοιτάξω την παγκόσμια ανάπτυξη και να έχω περισσότερη ελευθερία. Η Alex έχει ανταποκριθεί στην πρόκληση με εξαιρετικό μεράκι, δίνει νέα πνοή σε μια πολύ επιτυχημένη, ζωντανή επιχείρηση και προσθέτει νέα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά μεγέθη του τουρισμού, πόσο γρήγορα βλέπεις να έρχεται η ανάκαμψη; Πιστεύεις σε μια Vshapeεπαναφορά ή εκτιμάς ότι ο κλάδος μας θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει και να πιάσει τα προ-πανδημίας ποσοστά πληρότητας;

Βλέπω τον κλάδο μας να επιστρέφει σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν με περισσότερο σεβασμό και με λίγη περισσότερη φροντίδα για τον πλανήτη. Νομίζω ότι τα έξι οικογενειακά ταξίδια ετησίως θα μειωθούν σε τρία εκτεταμένα ταξίδια ετησίως, με τους ανθρώπους να σκέφτονται προσεκτικά τι θέλουν πραγματικά να κάνουν και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον προγραμματισμό με επαγγελματίες που εκτιμούν τα ταξίδια και τη φιλοξενία παρά την κάπως laissez faire άποψη για το παρελθόν. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σταθερά ανοδική κλίση ανάπτυξης παρά μια ανάκαμψη τύπου V. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει πλήρη ανάκαμψη για τον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και φιλοξενίας έως το 2024, αλλά είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι με βάση την έρευνά μας και τα όσα βλέπουμε στα δεδομένα των πελατών μας. Η ζήτηση για ταξίδια αντικαθιστά οποιεσδήποτε ανησυχίες είχε ο κλάδος για την οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που οδηγεί σε γρήγορη ανάκαμψη στις κρατήσεις ταξιδιών αναψυχής – ειδικά όπου υπάρχει μια ισχυρή τοπική ταξιδιωτική οικονομία όπως στις Η.Π.Α.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργικότητα του κλάδου της φιλοξενίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ποια είναι η άποψή σου;

Όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζω τη διεθνή ομάδα της MMGY Global κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας προτάσεων προς υποψήφιους πελάτες και βλέπω πραγματικά καινοτόμες ιδέες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων προορισμών όπου μέχρι σήμερα δεν είχαν έντονη τουριστική δραστηριότητα. Βλέπω αρκετά πιο έξυπνα δημιουργικά αλλά και νέους τύπους συνεργατών και συνεργασιών που είναι πιο έξυπνες και έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμα οφέλη. Βλέπω επίσης τις επιμέρους παραμέτρους που συνθέτουν το marketing mix να συνεργάζονται πιο ομαλά και τις εταιρείες να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά.

Ένας από τους νεότερους πελάτες μας στην MMGY Hills Balfour είναι η Travel Seen, μια ταξιδιωτική εταιρεία που συνεργάζεται με influencers προκειμένου να ενισχύσει το awareness και τις πωλήσεις πακέτων διακοπών για την υποστήριξη της ευαισθητοποίησης και της πώλησης των διακοπών. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς να δουλέψουμε με ένα τελείως νέο media format στη φιλοξενία, το οποίο είναι εξαιρετικά δημιουργικό και απομακρύνεται από το παραδοσιακό μοντέλο σχεδιασμού reactive και responsive pitching. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικά ανοίγματα ξενοδοχείων που προχωρούν παγκοσμίως. Κάποια μπορεί να μετακινήθηκαν χρονικά, αλλά αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι επενδύσεις σε new openings είναι ακόμα πολύ ισχυρές.

Η MMGY είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της φιλοξενίας. Πώς αντιμετώπισε ο οργανισμός σας τις προκλήσεις των τελευταίων 18 μηνών; Ποιες ήταν οι βασικές πρωτοβουλίες του όσον αφορά τον τομέα του thought leadership και των insights για την επόμενη μέρα;

Νομίζω ότι μία από τις πρωτοβουλίες για τις οποίες αισθάνομαι πιο περήφανη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν η έναρξη του Hotel Week London.

Με γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου και με αρκετούς πελάτες στην περιοχή, μπορούσαμε να δούμε και να ακούσουμε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα ξενοδοχεία. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε το Hotel Week London, κατά τη διάρκεια του οποίου όλη η ομάδα μας προσέγγισε ξενοδοχεία στην πόλη, τα οποία μας έδωσαν μια ειδική προσφορά για μία εβδομάδα για να βοηθήσουμε το Λονδίνο τον Μάιο του 2021 να επαναφέρει τους ανθρώπους σε ξενοδοχεία με εξαιρετικές προσφορές. Δημιουργήσαμε μια στρατηγική για να επικοινωνήσουμε την πρωτοβουλία και όλες τις προσφορές μέσα από ένα dedicatedwebsite και μια ειδική καμπάνια. Φυσικά, δεν υπήρχε χρέωση σε κανένα από τα ξενοδοχεία. Η ομάδα εργάστηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία για να βοηθήσει έναν κλάδο που αγαπάμε και εργαζόμαστε. Έγινε από το γνήσιο πάθος μας να υποστηρίξουμε τα ταξίδια. Χρειαζόμασταν να κάνουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε αυτή την εκστρατεία ήταν να κάνουμε το βρετανικό κοινό να ταξιδέψει πίσω στην πρωτεύουσα. Τα ξενοδοχεία σε όλο το Λονδίνο έχουν εκτιμήσει πολύ την υποστήριξή μας και έχουμε προταθεί για τον τίτλο του Agency of the Year για την κίνησή μας να ηγηθούμε αυτής της πρωτοβουλίας.

Ως Partner της MMGY πώς βλέπεις τον ρόλο σας στα επόμενα απαιτητικά χρόνια για τον κλάδο της φιλοξενίας; Ποια είναι για εσένα προσωπικά η μεγαλύτερη εργασιακή πρόκληση τα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να περάσω τα επόμενα δέκα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής υποστηρίζοντας νέες και υπάρχουσες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και αξιοποιώντας πραγματικά 30 χρόνια εμπειρίας για να δώσω τις καλύτερες συμβουλές που μπορώ. Είμαι εδώ για να υποστηρίξω την απίστευτη ομάδα μας σε όλο τον κόσμο και, έχοντας υπηρετήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητώ να εργαστώ παγκοσμίως στο μέλλον. Η μεγαλύτερη πρόκληση εργασίας είναι να υποστηρίξει κανείς μια μεγάλη παγκόσμια επιχείρηση, αλλά και να διατηρήσει τα καλύτερα κομμάτια μιας boutique επιχειρηματικής προσέγγισης και νοοτροπίας ταυτόχρονα. Πιστεύω επίσης ότι καμία επιχείρηση δεν είναι ποτέ πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη για μια εταιρεία ταξιδιωτικού marketing όπως η MMGY. Θα ήθελα όλες αυτές οι υπέροχες εταιρείες φιλοξενίας στην Ελλάδα, είτε μεγάλες είτε μικρές, να αναγνωρίσουν ότι η MMGY είναι μια πολύ προσιτήεταιρεία και η πρόκλησή μας θα είναι να κάνουμε επιχειρήσεις όλων των σχημάτων και μεγεθών να έρθουν σε εμάς και να μην πιστεύουν ότι “είναι πολύ μεγάλοι για μένα”. Το πάθος μας είναι τα ταξίδια, οι γνώσεις μας είναι τα ταξίδια και θέλουμε να βοηθήσουμε τον τουρισμό να αναπτυχθεί με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.

Πώς βλέπεις τη διαμόρφωση των ταξιδιών τους επόμενους 18 μήνες;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι στους ανθρώπους αρέσει να μιλάνε με άλλους όταν πρόκειται να κάνουν κράτηση για διακοπές. Οι πράκτορες και οι τουριστικοί πράκτορες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία καθώς κατανοούμε τον χρόνο και την αξία που μας δίνουν. Νομίζω ότι θα γίνουν σεβαστοί και θα είναι περιζήτητοι οι καλοί ταξιδιωτικοί σύμβουλοι. Νομίζω ότι οι οικογένειες θα ταξιδεύουν περισσότερο μαζί και η τάση των multi generational ταξιδιών θα μετατραπεί σε multi gen / multi families με 3 γενιές να ταξιδεύουν μαζί.