Club UTILE DULCI: Η νέα μόδα που ήρθε στην πόλη

Club UTILE DULCI: Η νέα μόδα που ήρθε στην πόλη
Club UTILE DULCI. Ομιλητές: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ, Ιδρύτρια της APIVITA & Πρόεδρος της SYMBEEOSIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, Συγγραφέας. Συμμετέχουν: Chef: Δημήτρης Κατριβέσης (εστιατόριο FUGA) Στέλλιος Μπουτάρης (ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ) Επιμέλεια Κρασιών: Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine Τη γευσιγνωσία θα συνοδεύσουν εκλεκτά τυριά του Provence Deli. Εστιατόριο Fuga | Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα 19:30).
Foodies, wine lovers, CEOs, διανοούμενοι και πολιτικοί σε μια βραδιά – εμπειρία.

Στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Και συγκεντρώνουν την αφρόκρεμα της κάθε πόλης. Κυρίως από τον χώρο των business. Μιλάμε για τα Club Μελών business, food and wine, που απευθύνονται στην επιχειρηματική, κυρίως, κοινότητα και σε ανθρώπους που τους θέλγει η υψηλή γαστρονομία, οι δοκιμές εκλεκτών κρασιών, αλλά και η ανάγκη για business networking.

Ένα ανάλογο Club business, food and wine ήρθε και στην Αθήνα, για να προσφέρει στους Αθηναίους foodies και λάτρεις του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, τη δυνατότητα να βρεθούν μεταξύ τους, να συζητήσουν, να ακούσουν και να δικτυωθούν.

Το νεοαφιχθέν Club UTILE DULCI έχει ήδη αρχίσει να γίνεται talk of the town ανάμεσα σε μυημένους και μη στην Αθήνα. Προφέρεται «ούτιλε ντούλκι»  – και όχι ντούλτσι!- σημαίνει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου στα λατινικά και  εδώ και ένα χρόνο προσφέρει μοναδικές βραδιές – εμπειρίες στα Μέλη του.

Το concept έχει έντονα στοιχεία αρχαιοελληνικού συμποσίου: γαστρονομικό δείπνο, κορυφαίες ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών, αλλά και ομιλίες πολιτικών, διανοουμένων και επιχειρηματικών ηγετών.

Σε κάθε εκδήλωση – δείπνο του Club UTILE DULCI, τα Μέλη έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα γαστρονομικό μενού από έναν διαφορετικό κάθε φορά σεφ, να δοκιμάσουν τα κρασιά ενός διαφορετικού κάθε φορά Έλληνα οινοποιού, αλλά και να συζητήσουν μαζί του, όπως επίσης και σπάνια ξένα κρασιά, για την επιλογή των οποίων φροντίζει ένας από τους κορυφαίους Masters of Wine στον κόσμο, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Παράλληλα, όμως, με το «ντούλκι», το «τερπνόν», στις εκδηλώσεις – δείπνα του  Club UTILE DULCI συμμετέχουν ένας διαφορετικός κάθε φορά πολιτικός, διανοούμενος, επιχειρηματικός ηγέτης,  για να συμπληρώσουν το «ωφέλιμον» μέρος της βραδιάς, το «ούτιλε».

Μια τέτοια βραδιά – εμπειρία είχα την ευκαιρία να ζήσω πριν λίγες ημέρες, καλεσμένη από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, εμπνευστή και δημιουργό του Utile Dulci, στο εστέτ και  φιλόξενο εστιατόριο FUGA.

Μια βραδιά με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πνευματικούς ανθρώπους, foodies, προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: το ισχυρό αποτύπωμά τους σε όσα έκαναν και κάνουν.

Για να πάρετε μια γεύση, θα αναφερθώ στα βασικά:

Ο Δημήτρης Κατριβέσης, σεφ της FUGA,επιμελήθηκε ένα  μενού «κοντό και φαρδύ», όπως το αποκάλεσε. Δηλαδή, με την κατάλληλη ποσότητα, αλλά και με μεγάλη διάρκεια απόλαυσης. Ο σεφ εκμυστηρεύθηκε στα Μέλη του Club ότι, για να πείσει τον περίφημο Φεράν Αντριά να τον πάρει ως μαθητευόμενο στο μυθικό El Bulli, του έστελνε πέντε βιογραφικά κάθε μέρα! Στο τέλος της βραδιάς, ο σεφ εμφάνισε την «μπριγάδα» του και εισέπραξαν όλοι το ζεστό χειροκρότημα των Μελών του Club.

Ρέκτης  οινοποιός της βραδιάς, ο Στέλλιος Μπουτάρης (ναι, με δύο «λ»), που όχι μόνον έπεσε κάτω από τη μηλιά, αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία sprint. Ο Στέλλιος έφερε μερικές από τις καλύτερες ροζέ, λευκές και κόκκινες ετικέτες του Κτήματος ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ και μας αποκάλυψε ότι περνά πέντε ημέρες την εβδομάδα στο κτήμα, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας!

Ομιλητές; Ένας κι ένας!  Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Νίκη Κουτσιανά, συνιδρύτρια της APIVITA και πρόεδρος της Symbeeosis  και ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.

1/7

Τη σκυτάλη πήρε, στη συνέχεια, η πρωτοπόρος επιχειρηματίας, συνιδρύτρια της APIVITA, Νίκη Κουτσιανά, η οποία εξήγησε πώς κατάφεραν με τον σύζυγό της Νίκο (ήταν παρών και αυτός στη βραδιά), να παντρέψουν την κλασική ελληνική παιδεία, με τη φύση και τον πολιτισμό και να εφαρμόσουν στο επιχειρείν αυτό τον συνδυασμό. «Με επιμονή, τρέλα, όραμα, σκληρή δουλειά και επένδυση στην καινοτομία και τους ανθρώπους, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με διαφορετικό DNA και να παράγουμε εκατοντάδες προϊόντων σε 24 χώρες στον κόσμο», είπε με περηφάνια η Νίκη Κουτσιανά.

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Ξανθούλης, που ήταν κυριολεκτικά χειμαρρώδης και ασυγκράτητος. Με χειρόγραφο κείμενο μπροστά του, για να μην ξεφύγει από το χρόνο του, όπως  μας είπε, ενθουσίασε τα Μέλη του Club με τον χαρισματικό του λόγο, που τον διάβασε  – με άνεση ηθοποιού – σχεδόν απνευστί, μιλώντας για το «κυρίως πιάτο του, τα μυθιστορήματα». Με συχνές αναφορές σε προσωπικά του βιώματα, κυρίως από την  παιδική του ηλικία, και σε ήρωες των μυθιστορημάτων του,  ο Γιάννης Ξανθούλης μαγνήτισε κυριολεκτικά το ακροατήριο με τη γλαφυρότητα του λόγου και το εκλεπτυσμένο χιούμορ του. «Υπήρχα και ονειρευόμουν διαρκώς τη φυγή. Όπως όλοι οι ήρωές μου», για να καταλήξει: «Κάπως έτσι, οι περισσότεροι βυθιζόμαστε στις εμμονές μας μέχρι τέλους. Κι όπως λέει ο τελευταίος μου ήρωας, ο Σίμος Σιμεών, «η ιστορία που διηγούμαστε για τη ζωή μας στους άλλους, στόχο έχει μόνο τον εαυτό μας, που αποζητά να την ακούει ξανά και ξανά, ώσπου η λίγη αλήθεια που κρύβεται στη φωνή μας να κατοχυρώσει την ψευτιά και τα στολίδια του παραμυθιού που υπερασπιζόμαστε».

Μα, ναι!  Οι εκδηλώσεις – δείπνα του Club UTILE DULCI είναι εμπειρία. Φεύγεις γεμάτος. Με κάθε έννοια του όρου, αφού η πνευματική τροφή συνοδεύει την γαστριμαργική απόλαυση και απογειώνει το networking. Σας τις συστήνω ανεπιφύλακτα!

Για εγγραφές Μελών και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις – δείπνα του Club UTILE DULCI, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Έλλη Δούκα (ellie.douka@utiledulci.club, τηλ.: 210.6253763).