CNBC: Μήπως η Ελλάδα θέλει να την πετάξουν έξω από το ευρώ;

CNBC: Μήπως η Ελλάδα θέλει να την πετάξουν έξω από το ευρώ;

Επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρώπης και στο βάθος Grexit.

«Με τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων γειτόνων της να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους πολιτικούς της χώρας να εμφανίζονται όλο και πιο προκλητικοί απέναντι στην κριτική, οι αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να την βγάλουν έξω από το ενιαίο νόμισμα», σημειώνει σε δημοσίευμά του αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο Richard Lewis, διαχειριστής κεφαλαίων στην Fidelity Worldwide Investment, δήλωσε στο CNBC πως πιστεύει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θέλει μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να εκδιωχθούν από το ευρώ», δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή του CNBC Europe, προσθέτοντας ότι θα ήταν «απολύτως λογικό» για την χώρα να θέλει έξοδο από το ευρώ, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι προκειμένου να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε στην προεκλογική εκστρατεία να δηλώσει ότι θα μείνει η χώρα μέλος του ενιαίου νομίσματος.

«Εάν θέλουν να αφήσουν το ευρώ, το οποίο είναι λογικό να το θέλουν, πρέπει να τους διώξουν. Θα περιλαμβάνει αναταραχή, αλλά η εναλλακτική είναι θάνατος από χιλιάδες μαχαιριές», δήλωσε, αναφερόμενος στη λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Ο Nick Carn, ιδρυτής της Carn Macro Advisors, δήλωσε πως πίστευε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα Grexit. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε με την ιδέα ότι η Γερμανία πάντα πληρώνει στο τέλος», προσθέτοντας ότι «η διάθεση στη Γερμανία οι Έλληνες να συμφωνούν σε ένα πράγμα και μετά να το αθετούν λίγες εβδομάδες αργότερα, απλώς δεν υπάρχει».

Το άρθρο καταλήγει πως: «εάν λάμβανε χώρα ένα Grexit, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, απειλώντας ενδεχομένως το μέλλον του έργου της Ευρωζώνης στο σύνολό του».