CNBC: Το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα;

CNBC: Το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα;
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ3, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019. Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γεωργίας Λοτσοπούλου και Βασίλη Πεκλάρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα κλείσει το βιβλίο της λαϊκιστικής ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό είναι το σχόλιο του CNBC, που σημειώνει ότι ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να συγκρουστεί με την Ε.Ε. και να δώσει τέλος στη λιτότητας, αλλά τελικά συμβιβάστηκε.

«Κατά την περίοδο 2010-2014 οι Έλληνες υπέφερα από τους υψηλόυς φόρους, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την καλπάζουσα ανεργία και μία παραπαίουσα οικονομία. Η απόγνωση πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και οι Έλληνες αναζητούσαν τους ενόχους. Ο ακροαριστερός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ως σωτήρας τότε» σχολιάζει η Αθανασία Κοκκινογένη, Europe senior analyst στην εταιρεία συμβούλων DuckerFrontier.

«Πολύ σύντομα, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας ανάγκασε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των πιστωτών» προσθέτει.

Σύμφωνα με την αναλύτρια, οι εκλογές του 2019 μπορεί να μην σημάνουν το τέλος του ελληνικού λαϊκισμού, αλλά «εγείρουν αμφιβολίες στην κοινή γνώμη για την ικανότητα των Ελλήνων λαϊκιστών να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους σε δύσκολες περιόδους».

Το CNBC σημειώνει πως βάσει των δημοσκοπήσεων επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε μιλήσει στο αμερικανικό δίκτυο τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για ελληνικές και ξένες επιχειρήσει στο πλαίσιο μίας «επιθετικής φορολογικής μεταρρύθμισης». Η εκλογή του θα ήταν καλοδεχούμενη εξέλιξη για τους επενδυτές, αναφέρει.

«Ο Μητσοτάκης έστειλε σήμα ότι από τη στιγμή που θα είναι στην εξουσία θα εστιάσει τις προσπάθειές τους στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, σε αντίθεση με τη στενότερη εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές δαπάνες» έγραψαν αναλυτές της Eurasia σε σημείωμά τους την Τετάρτη. «Αν και η Ν.Δ. δεν έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη, θα είναι θετική για αγορές και πιστωτές» πρόσθεσαν.