CNN: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσέξει τους τζιχαντιστές

CNN: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσέξει τους τζιχαντιστές

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας αναφέρεται σε έναν ακόμα πονοκέφαλο για την νέα ελληνική κυβέρνηση. 

Ανησυχίες για την Ελλάδα που τείνει να γίνει «κόμβος» μετακίνησης τζιχαντιστών εκφράζει με κείμενό του το CNN, εφιστώντας την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση.
Υποστηρίζοντας ότι και η θέση της Ελλάδας είναι στρατηγική για τους τζιχαντιστές που τη χρησιμοποιούν ως δίοδο προς και από τη Μέση Ανατολή, σημειώνει, επικαλούμενο αντιτρομοκρατικές πηγές, ότι οι συνθήκες -συνορεύει με Τουρκία, κύμα προσφύγων από τη Συρία και δυσμενής οικονομική συγκυρία- ευνοούν τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού κέντρου τζιχαντιστών στη χώρα.

Υπάρχει, μάλιστα, και η εκτίμηση ότι περίπου 200 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που σχετίζονται με το ISIS, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ ή το Μέτωπο Nousra, στα οποία πρόσκεινται οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Οι πιο πρόσφατες ενδείξεις που στηρίζουν αυτή την ανησυχία είναι η πεποίθηση βέλγων αξιωματούχων ότι ο Abdelhamid Abaaoud, βέλγος τζιχαντιστής, ταξίδεψε από τη Συρία στην Ελλάδα απ’ όπου και επικοινώνησε με τρομοκρατικό πυρήνα που εξάρθρωσε η αστυνομία. Επίσης, δύο τζιχαντιστές Γάλλοι υπήκοοι συνελήφθησαν πέρυσι κατά την επιστροφή τους στη Γαλλία, έχοντας περάσει από την Ελλάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πιο πρόσφατα, στις αρχές του μήνα , τρεις νεαροί Βέλγοι, στους οποίους είχε απαγγελθεί κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Charleroi.

Επί του εγχώριου, οι ελληνικές αρχές στις 17 Ιανουαρίου συνέλαβαν έναν 33χρονο Αλγερινό, του οποίου η έκδοση είχε ζητηθεί από το Βέλγιο. Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε αθώος.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί, από πηγή κοντά στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο ή προορισμό τζιχαντιστών, αλλά πύλη εισόδου στην Ευρώπη και εμπόδιο για την επιστροφή των μαχητών στη βάση τους.

Χρησιμοποιείται, ωστόσο, ως βάσιμο επιχείρημα γι’ αυτή την ανησυχία, η ύπαρξη μεγάλων κοινοτήτων μεταναστών στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν στέγαση και ανωνυμία. Αναλυτής σημειώνει , μάλιστα, πως οι μαχητές, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των μετακινούμενων ομάδων τους από Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία έχουν αρκετά οικονομικά κέντρα, αλλά και κέντρα προμηθειών-στρατολόγησης.

Εκτιμήσεις, που ξεπερνούν τα όρια των Βαλκανίων, αφορούν 2.000 ανθρώπους, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως στάση του θαλάσσιου ταξιδιού τους από την Ιταλία. Ο αριθμός δεν θεωρείται μεγάλος, αλλά παραμένει πλασματικός. Υπάρχει, ωστόσο, και η αντίστροφη πορεία, αυτή των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών Αθήνας, Γιάννη Νομικού, υπάρχουν πρόσφυγες που φτάνοντας στην Ελλάδα, είτε ζητούν πολιτικό άσυλο, είτε παντρεύονται Ελληνίδες με σκοπό την απόκτηση επίσημων εγγράφων που θα τους δώσει ευκολότερη πρόσβαση στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός όσων, μέσα στο 2014, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, αριθμούν τους 270.000, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους για το κατά πόσον λειτουργούν ως αόρατη δίοδος τρομοκρατικών ομάδων.

Επίσημη παραδοχή υπήρξε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών για την ελλιπή γνώση που έχει η ελληνική πλευρά για όσους ζουν παράνομα στην Ελλάδα με πρόσχημα, κατά τον κ. Νομικό, την οικονομική δυσχέρεια της χώρας.  Ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου θέτει ακόμη, υπό αμφισβήτηση, την ικανότητα των ελληνικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί τη συμβολή των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι οι γείτονες βαλκανικές χώρες αποτελούν οπλική πηγή για τζιχαντιστές, ενώ υπενθυμίζει τη σύλληψη οκτώ ατόμων από την αλβανική αστυνομία τον Νοέμβριο του 2014, που φέρεται να μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Συρία ή το Ιράκ.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini, άνοιξε δίοδο συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. «Η νέα κυβέρνηση οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτική και διαβλέπει τη χάραξη κοινής πολιτικής με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, στον αντίποδα των διαφωνιών τους στο οικονομικό πεδίο» καταλήγει το δημοσίευμα.