CNN: Η Ελλάδα έχει πέντε μέρες για να αποφύγει τη χρεοκοπία

CNN: Η Ελλάδα έχει πέντε μέρες για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει, μετά την τελευταία αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup.

Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει σε πέντε μέρες, αναφέρει το CNNMoney, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα σε μια «υπερχρεωμένη χώρα» μετά από την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου συζητήσεων που δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το αμερικανικό μέσο κάνει μια μικρή αναδρομή στους τελευταίους τέσσερις μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, αναφέροντας ότι η κατάληξη του Eurogroup της Πέμπτης άφησε μόνο μια υπόσχεση νέων προσπαθειών για να γεφυρωθεί το κενό.

Όπως τονίζει το CNNMoney, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην κάνει πίσω στις προτάσεις της, μη αποδεχόμενη τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για περικοπή συντάξεων αντί αύξησης της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για διευθέτηση του χρέους, κάτι το οποίο οι δανειστές δεν δέχονται σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, λέει το CNNMoney, πληροφορίες ήθελαν να έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως δεν έφταναν για να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που διακαώς αναμένει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη καμπή, τονίζει το CNNMoney. Χωρίς συμφωνία, αναφέρει, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως την επόμενη Τρίτη, με το Ταμείο να ανακοινώνει ότι δεν διατίθεται να επεκτείνει το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής, κάνοντας όμως λόγο για «ληξιπρόθεσμη» οφειλή κι όχι για χρεοκοπία, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, με το ελληνικό σχέδιο να έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των δανειστών.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση των φόρων αντί για μείωση των δαπανών, κάτι το οποίο θεωρεί ότι δεν θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και την απαραίτητη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για να αποπληρώνει τα χρέη της.