Coca-Cola 3E: Στόχος να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρώτη Zero Waste πόλη

Coca-Cola 3E: Στόχος να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρώτη Zero Waste πόλη

Η Coca-Cola 3E παρουσίασε το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Ιδεών και Δράσεων», ενώ τέθηκε και το θέμα επιβολής προστίμων για πλημμελή ανακύκλωση.

Την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει στο 19%, όταν ο μέσος όρος στις άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 7%, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επέλεξε η Coca-Cola 3Ε από όλες τις πόλεις των χωρών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να εφαρμόσει το zero waste δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Ιδεών και Δράσεων» που υλοποιεί. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη.

«Η ανακύκλωση θέλει συστηματική εκπαίδευση, χάδι και πρόστιμα» είπε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «και ο Άγιος θέλει φοβέρα», ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων για πλημμελή ανακύκλωση, αφού όπως είπε «για να ζούμε σε μια καθαρή πόλη, το κλειδί είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Δηλώνοντας «κολακευμένος» που η Coca cola 3Ε επέλεξε την πόλη της Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιήσει τις δράσεις zero waste, ο κ. Μπουτάρης, εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν θα καταφέρει η χώρα μας να πιάσει το στόχο της ΕΕ το 2020 για ανακύκλωση των απορριμμάτων, σε ποσοστό 50%.

Το zero waste της Coca-Cola 3E

Για το zero waste, που αποτελεί κομμάτι του σχεδίου «Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Ιδεών και Δράσεων» της COCA COLA 3E και αφορά τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης στην πρώτη Zero Waste πόλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μίλησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Παπαχρήστου. Υπογραμμίζεται, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα είναι τριετούς διάρκειας και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το όραμα της Θεσσαλονίκης – Zero Waste City για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του σχετικού προγράμματος περιλαμβάνει:

  • διαμόρφωση σχεδίου πρόληψης απορριμμάτων για την Θεσσαλονίκη, που θα περιέχει σχετικές καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη και θα λειτουργεί ως ένας οδικός χάρτης για να γίνει η πόλη η πρώτη Zero Waste στην Ελλάδα.
  • εγκατάσταση ορθοστατών με τέσσερα «ρεύματα» συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό) σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
  • κατασκευή, στο κέντρο της πόλης, ενός διαδραστικού κέντρου κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Σε αυτό το κέντρο θα εγκατασταθεί ένας 3D Robotic Printer, ο οποίος θα κάνει πράξη την δράση «Print Your City».

Υπογραμμίζεται, ότι η προαναφερόμενη τελευταία δράση αφορά στην τρισδιάστατη εκτύπωση χρηστικών αντικειμένων για την πόλη (πχ επίπλων), μέσω της μετατροπής πλαστικών απορριμμάτων σε υλικό κατάλληλο για την εκτύπωση αυτή. Η χρήση του 3D Robotic Printer θα πραγματοποιηθεί σε μία γειτονιά της Θεσσαλονίκης, η οποία θα προκύψει ύστερα από ψηφοφορία των πολιτών, μεταξύ τεσσάρων, τις οποίες θα προεπιλέξει ο δήμος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαχρήστου, αναφέρθηκε στην συμβολή της Coca-Cola 3E για την ανακαίνιση 14 σχολείων της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, με το κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2020 τα σχολεία να φτάσουν τα 20.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε για την συμβολή της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τα σχολεία μας είναι σε κακό χάλι και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική να αλλάξει η κατάσταση», ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τιτζικώστας, διατύπωσε την ευχή να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δράση και να επεκταθεί και σε σχολεία εκτός του Νομού.

Επισημαίνεται, ότι το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Ιδεών και Δράσεων» αφορά σε δράσεις για την νέα γενιά και τις γυναίκες και για την εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Τονίζεται, δε, ότι στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, στελέχη της εταιρείας προανήγγειλαν ότι η Coca Cola 3Ε θα είναι παρούσα στη φετινή 83η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και η νέα συσκευασία της Coca-Cola, που είναι αφιερωμένη στην Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς έχει επάνω της εκτυπωμένο ένα QR code, που εφόσον σκαναριστεί με smartphone οδηγεί αυτόματα στην ιστοσελίδα http://verymacedonia.gr .