Coca-Cola HBC: Στενό «μαρκάρισμα» σε Σουρωτή

Coca-Cola HBC: Στενό «μαρκάρισμα» σε Σουρωτή

Μετά την απόκτηση του 15% η διοίκηση του πολυεθνικού κολοσσού επιδιώκει περεταίρω αύξηση του ποσοστού του στη Σουρωτή.

 

Επιθετική πολιτική ακολουθεί η Coca-Cola HBC Holdings προκειμένου να ενισχύσει περεταίρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά ανθρακούχου νερού.

Βάζοντας τέλος στην αγωνία της διοίκησης της Σουρωτή Α.Ε., αναφορικά με την πώληση του 15% των μετοχών της – οι οποίες πέρασαν τελικά στα «χέρια» του πολυεθνικού κολοσσού – η επόμενη κίνηση είναι να αγοράσει τα μερίδια και των υπολοίπων μετόχων προσφέροντας μάλιστα και υψηλότερη τιμή ανά μετοχή.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που στάλθηκε προς τους μετόχους, γνωστοποιείται η πρόθεση της Coca- Cola να προσφέρει 1 ευρώ/μετοχή, τη στιγμή που το 15% που είχε εκπλειστηριάσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 28 Σεπτεμβρίου, το απέκτησε προσφέροντας 0,71ευρώ/ μετοχή. Η αλήθεια είναι πως η τακτική του αιφνιδιασμού έχει αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, δεδομένου ότι τα 0,71 ευρώ ανά μετοχή -συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ-, ήταν τιμή κατά 70% υψηλότερη από τα 0,44 ευρώ που ήταν η προσφορά της ίδιας της Σουρωτής για τις δικές της μετοχές.

Μπορεί η εξέλιξη της εξαγοράς του εν λόγω ποσοστού να κρίνεται ως θετική για τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και έναν αιώνα, αφού δίνει σημαντική «ανάσα» σε επίπεδο ρευστότητας, ωστόσο, η πρόθεση αύξησης της παρουσίας της Coca Cola HBC στο μετοχικό κεφάλαιο εγείρει ερωτηματικά, καθώς καθίσταται σαφές πως ο στόχος είναι αυτός της επιτέλεσης ρόλου στρατηγικού επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί δημόσια προσφορά στους μικρομετόχους, καθώς τα ποσοστά της αυτοδιοίκησης μπορούν να πωληθούν μόνο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με βάση τους όρους του δημοσίου.

Σύμφωνα πάντως με το επίσημο κείμενο της πρόσκλησης που στάλθηκε στο Σύλλογο Μικρομετόχων η Coca-Cola HBC Holdings B.V. ενημερώνει τους μετόχους ότι προτίθεται από Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου και ώρα 16.00 – 20.00 στο ξενοδοχείο Nikopolis στην Θεσσαλονίκη, να προσφέρει 1 ευρώ ανά μετοχή σε μορφή άμεσα εξαργυρώσιμης επιταγής στην Εθνική Τράπεζα προς όλους τους μετόχους της Σουρωτή ΑΕ και συνεχίζει λέγοντας πως η διαδικασία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα θεωρηθεί σκόπιμο και πως οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Σουρωτή ΑΕ, Τμήμα Μετόχων ώστε να παραλάβουν τους τίτλους και να συμπληρώσουν την σύμβαση αγοραπωλησίας.

Η μεγαλύτερη πάντως αγωνία για τους εργαζόμενους της Σουρωτή Α.Ε. έχει να κάνει με την πορεία του προϊόντος και το «πλασάρισμα» του brand, το οποίο θεωρείται leader στην κατηγορία με μεγάλη διαφορά τους ανταγωνιστές. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς θα συμπλεύσουν τα προϊόντα της Σουρωτή με εκείνα της CocaCola, στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού, όταν είναι άκρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουρωτή έχει 1.400 μικρομετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30%. Επίσης, μερίδιο μετοχικό 16% έχει ο Δήμος Θέρμης, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελέγχει ποσοστό 4,5%.