Coca-Cola Hellas: Ολιστικά Προγράμματα – Κληρονομιά Για Ένα Βιώσιμο Μέλλον

Coca-Cola Hellas: Ολιστικά Προγράμματα – Κληρονομιά Για Ένα Βιώσιμο Μέλλον
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Στην Coca-Cola δεν αρκεί να φτιάχνουμε αναψυκτικά. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και να είμαστε ουσιαστικό μέρος της λύσης.

Σήμερα, η ανάγκη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικοοικονομικές μεταβολές σκιαγραφούν μια νέα πραγματικότητα για τον πλανήτη μας. Η ευθύνη για την επίλυση αυτών των ζητημάτων επιμερίζεται σε όλους: από την Πολιτεία και τον επιχειρηματικό κόσμο, έως και τους πολίτες.

Η Coca-Cola αναγνωρίζει αυτή την ευθύνη και στοχεύει να κάνει τη διαφορά σε θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, το νερό και τους ανθρώπους .

Για έναν κόσμος χωρίς απορρίμματα

Πιστή στο όραμά της για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα, η Coca-Cola στην Ελλάδα διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη η οποία επικεντρώνεται στη:

  • Σχεδίαση συσκευασιών από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030
  • Συλλογή και ανακύκλωση μιας πλαστικής φιάλης ή ενός αλουμινένιου κουτιού, για κάθε ένα που κυκλοφορεί στην αγορά έως το 2030
  • Συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους μέσα από την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future.

Έχοντας επιτύχει τον στόχο για σχεδίαση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών στη χώρα, η Coca-Cola στην Ελλάδα εστιάζει στη σχεδίαση συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό και στη μείωση του ποσοστού της συσκευασίας. Από το 2018 στην Ελλάδα κυκλοφορούν συσκευασίες PET από ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 20%, ενώ στόχος είναι η κυκλοφορία συσκευασιών PET με τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030, εστιάζοντας, παράλληλα, στην καινοτομία και ανάπτυξη συσκευασιών με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Όσον αφορά στη συλλογή, μέσα από δράσεις και καμπάνιες ευαισθητοποίησης η Coca-Cola θέτει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση των πολιτών στην ανακύκλωση και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, πρωτοβουλίες που θέτουν τη συνεργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο, αποτελούν για την Coca-Cola στην Ελλάδα το βέλτιστο όχημα για κοινωνική προσφορά με πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μία 4ετία, η Coca-Cola στην Ελλάδα πραγματοποιεί την πολυσυμμετοχική και συνεργατική κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, καταθέτοντας τη δική της κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 1.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες.

Με βασικούς πυλώνες την παρέμβαση, την εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς, το Zero Waste Future ξεκίνησε το 2018, πιλοτικά, από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του σε ακόμη περισσότερες περιοχές και τομείς της καθημερινότητας, όπως ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, 9 δημοφιλείς ελληνικές παραλίες, το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, ενώ σύντομα η δράση του θα επεκταθεί και σε μία ακόμη γειτονιά της Αθήνας, φέρνοντας τους πολίτες ακόμη πιο κοντά σε έναν Zero Waste τρόπο ζωής.

Η Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια της Mexoxo, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Be a #Girlboss» στο πλαίσιο του προγράμματος Counting Stars, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).
Η Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια της Mexoxo, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Be a #Girlboss»
στο πλαίσιο του προγράμματος Counting Stars, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola
(The Coca-Cola Foundation).

Εξοικονόμηση νερού

Δέσμευση της Coca-Cola είναι η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, ένας στόχος που ήδη έχει επιτευχθεί. Στη χώρα μας, εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Global Water Partnership Mediterranean και με τη συμβολή του The Coca-Cola Foundation, η εταιρεία έχει στηρίξει 34 ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού, εξοικονομώντας πάνω από 542 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Φέτος, μαζί με τη ΜΚΟ GWP, η Coca-Cola συνεχίζει τη δράση της μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το Zero Drop, που θα πραγματοποιηθεί στη Φολέγανδρο, ώστε να καταστεί το πρώτο νησί με μηδενικές απώλειες νερού.

Ίσες ευκαιρίες

Η δράση της όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς η Coca-Cola θέτει την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή σε πρώτη προτεραιότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία έχει κατορθώσει να ενδυναμώσει περισσότερες από 6 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ στην Ελλάδα περίπου 3.000 γυναίκες, σε 15 πόλεις της Ελλάδας έχουν λάβει υποστήριξη μέσα από το πρόγραμμα Counting Stars που πραγματοποιεί η Coca-Cola μαζί με την οργάνωση MExoxo και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas με στρατηγικό συνεργάτη το kariera.gr πρόσφατα δημιούργησαν το Empowered, μια ολιστική κοινωνική πλατφόρμα με στόχο την ενδυνάμωση 10.000 επαγγελματιών HoReCa, νέων και γυναικών έως το τέλος του 2021, βοηθώντας τους να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δεξιότητες (upskilling) και να αποκτήσουν νέες (reskilling) με βάση τις αναδυόμενες τάσεις και ανάγκες της νέας εποχής.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.