Coca-Cola Τρία Έψιλον: Μισός αιώνας παρουσίας στην ελληνική αγορά

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Μισός αιώνας παρουσίας στην ελληνική αγορά
Πενήντα χρόνια από τότε που εμφιαλώθηκε το πρώτο μπουκάλι Coca-Cola γιορτάζει φέτος το γνωστό brand. Μελέτη του ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι η εταιρεία έχει ωφελήσει με 76,5 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία.

Τα πεντηκοστά του γενέθλια γιορτάζει το brand CocaCola, καθώς φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τότε που εμφιαλώθηκε το πρώτο μπουκάλι του γνωστού αναψυκτικού στη χώρα μας.

Θέλοντας να αποτιμήσει το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμά της, η Coca-Cola ανέθεσε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την εκπόνηση μελέτης με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και την ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη συμβολή στην οικονομία και απασχόληση αθροιστικά για τα 50 χρόνια, με τη συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα πενήντα χρόνια σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο) να υπολογίζεται σε 76,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η Coca-Cola στη χώρα μας μιας και μέσω ενός συμπλέγματος μεγάλων επιχειρήσεων, απασχολεί το 44% των εργαζομένων του κλάδου παραγωγής αναψυκτικών, με κύκλο εργασιών 411,8 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ.

Η άμεση και έμμεση συμβολή της CocaCola στην ελληνική οικονομία για το 2018 εκτιμάται σε 1,1 δις ευρώ, όπερ 0,6% του ΑΕΠ και για κάθε ένα ευρώ που παράγεται προκύπτουν επιπλέον άλλα 5 ευρώ που πηγαίνουν στα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας αξίας.

Ο κ. Βέττας διευκρίνισε πως σε περίπτωση που η διοίκηση της Coca-Cola λάμβανε την απόφαση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά παύοντας κάθε δραστηριότητα της, θα δημιουργούσε ένα οικονομικό κενό ύψους 2 δις ευρώ! Ως προς τα έσοδα από φόρους και εισφορές αυτά αποτιμώνται σε 688 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί 24.300 θέσεις εργασίας και φέτος προγραμματίζεται η πρόσληψη 165 νέων πωλητών.

Για μια ιστορική χρόνια έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Γιάννης Παπαχρήστου, υπογραμμίζοντας πως στο επίκεντρο του ομίλου έχει πλέον τεθεί η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας για την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Υπενθύμισε πως μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε πως ο πολυεθνικός κολοσσός θα συνεχίσει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα προβαίνοντας σε νέες επενδύσεις, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

«Είναι διαχρονική η πίστη μας στη χώρα και τις δυνατότητες της. Έχουμε ως βασική αρχή, η αξία που δημιουργούμε να παραμένει στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα την στρατηγικού χαρακτήρα θέση που διατηρεί η Ελλάδα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εξαγωγές σε 11 χώρες.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η τεχνολογία vision picking, καινοτομία η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί και σε άλλες 28 χώρες.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του κλεισίματος του εργοστασίου της Frigoglass στην Πάτρα, με τον κ. Παπαχρήστου να ξεκαθαρίζει πως η λειτουργία της Coca-Cola Τρία Έψιλον δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη σχέση της Coca-Cola Τρία Έψιλον με τη ΣΟΥΡΩΤΗ, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές διοικητικές και οικονομικής φύσεως δυσκολίες , τόνισε πως η συνεργασία θα συνεχιστεί ως έχει.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως γίνεται focus στην αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 6% , χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον στόχο που έχει τεθεί. Στην εγχώρια αγορά ισχυρή ώθηση δίνεται από τον τουρισμό, με τον κ. Παπαχρήστου να διατηρεί επιφυλάξεις για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, λόγω του άστατου καιρού που επηρεάζει αναμφίβολα την κατανάλωση .

Η διοίκηση έχει υψηλές προσδοκίες από τις πωλήσεις ροφημάτων τσαγιού που θεωρείται μια από τις προϊοντικές κατηγορίες με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης λόγω της wellness κουλτούρας που το διακατέχει, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για την Coca-Cola Zero coffee plus, ένα προϊόν ανάμεσα στο γνωστό αναψυκτικό και στον καφέ, το οποίο απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

«Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι στις επιλογές τους και εμείς βρισκόμαστε εκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες τους» δήλωσε η Λίλιαν Νεκτάριου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Hellas, προσθέτοντας πως η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται σε τέσσερις άξονες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία αξίας για την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις, την προϊοντική καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς επίσης και την προσπάθεια να δίνονται ευκαιρίες στους νέους και τις γυναίκες.

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον μετασχηματισμό μας σε total beverage company. Τα τελευταία χρόνια μπήκαμε δυναμικά στο τσάι, στα ροφήματα φυτικής προέλευσης ενώ φέραμε 30 νέους κωδικούς» κατέληξε η κα Νεκτάριου.