Coco-mat: Στρατηγικές συνεργασίες και περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό

Coco-mat: Στρατηγικές συνεργασίες και περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό

Ο Μάριος Σοφρωνίου μιλά για τα άμεσα σχέδια της εταιρείας που έμαθε τους Έλληνες να «κοιμούνται στη φύση».

Το 2014 ήταν χρονιά σταθμός για τη διοίκηση της COCO-MAT, αφού για να αντιμετωπίσει την επόμενη φάση της επέκτασής της, αναγκάστηκε να αναδιοργανωθεί και να αλλάξει δομές, περνώντας από το μοντέλο της οικογενειακής επιχείρησης σε εκείνο του οργανισμού με χαρακτηριστικά πολυεθνικής. Έπειτα από τρία χρόνια, η κίνηση των αδερφών Ευμορφίδη φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς, αφού η γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή στρωμάτων, προϊόντων ύπνου και επίπλων κατάφερε να κάνει το brand της ξακουστό σε όλο τον κόσμο!

Κύριος άξονας για τη διεθνή επέκταση παραμένει η Αμερική και η Γερμανία, αγορές στις οποίες υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πρώτα δυο χρόνια οι επαφές ήταν εντατικές. Χρειάστηκε, όπως επισημαίνει ο κ. Μάριος Σοφρωνίου, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της COCO-MAT, να πηγαίνουν δύο με τρεις φορές το χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταφέρουν να εδραιώσουν την παρουσία τους.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση η εταιρεία από την Ξάνθη κατάφερε να  μεγαλώσει οργανικά, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα. «Παράλληλα με την ελληνική αγορά, έχουμε επωφεληθεί σημαντικά από τις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του τζίρου μας», λέει ο κ. Σοφρωνίου και προσθέτει πως την περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls η COCO-MAT ενεργοποίησε τους κατάλληλους μηχανισμούς για να διασφαλίσει ότι οι πωλήσεις της δεν θα ακολουθούσαν την κατιούσα. Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης έχει παρατηρηθεί ότι ο κόσμος επενδύει στην ποιότητα. «Έπειτα η COCO-MAT, εκτός από το ότι κατασκευάζει προϊόντα από φυσικές πρώτες ύλες, είναι και ένα inspirational brand με μια φιλοσοφία από πίσω».

Σε Όσλο, Cape Town και Κολομβία τα επόμενα καταστήματα
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η παρουσία μεγαλώνει με μεθοδικά βήματα. Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν τέσσερα ιδιόκτητα καταστήματα και ένα showroom 400 τ.μ. στο Λας Βέγκας. Το brand έχει συνολικά παρουσία σε 17 αγορές του εξωτερικού μέσω των 107 καταστημάτων που διαθέτει. «Στον σχεδιασμό μας προβλέπεται το άνοιγμα ενός καταστήματος στο Όσλο τον Δεκέμβριο ενώ άλλα δυο αναμένεται να ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2018 σε Κέιπ Τάουν και Κολομβία, και τα τρία μέσω franchises».

Επιπρόσθετα, μια ακόμη συνεργασία που θα ενισχύσει τη θέση της COCO-MAT στην αγορά είναι η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με την Natuzzi, γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία δερμάτινων καναπέδων. «Η συγκεκριμένη εταιρεία πουλάει σχεδόν 5.000 κρεβάτια το χρόνο, αλλά χωρίς στρώματα. Και εδώ ερχόμαστε να “κουμπώσουμε” εμείς. Το λανσάρισμα της εν λόγω συνεργασίας στο ευρύ κοινό θα γίνει επισήμως μέσα στον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες παραγγελίες, αρχικά για τα καταστήματα της Αμερικής και εν συνεχεία για εκείνα της Ευρώπης».

Η γνωστή στρωματοποιία, που αυξάνεται και πληθύνεται με γεωμετρική πρόοδο, απασχολεί σήμερα 194 άτομα στην Ελλάδα και 44 στο εξωτερικό. Το business plan για το 2018 περιλαμβάνει την επέκταση σε αγορές όπου δεν έχει παρουσία το brand, όπως αυτές της Σουηδίας και της Αγγλίας, και περεταίρω ενδυνάμωσή του σε Αμερική και Καναδά. «Όσο και αν φαίνεται περίεργο που μέχρι στιγμής δεν ήμασταν στην αγορά της Αγγλίας, αυτό εξηγείται από τους πολύ υψηλούς περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας του υψηλού κόστους ενοικίασης κτηρίων στο Λονδίνο. Σκεφτείτε πως για να είναι βιώσιμο ένα κατάστημα στην περιοχή θα πρέπει να καταγράφει τουλάχιστον 200.000 πωλήσεις το μήνα!».

Η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ώθηση την οποία έδωσαν και οι ανακαινίσεις που έγιναν σε αρκετά ξενοδοχεία της χώρας. «Η Ελλάδα είναι μια αγορά που μας ξέρει. Οι ξενοδόχοι αναγνωρίζουν την επιτυχία των ξενοδοχείων COCO-MAT, μας εμπιστεύονται και έχουν αντιληφθεί τη σημασία του να επενδύεις σε ένα καλό στρώμα και γενικά στη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό», αναφέρει ο κ. Σοφρωνίου και προσθέτει πως, αν και ακόμη η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να καταστεί city-break προορισμός, τα concept hotels που φέρουν τη σφραγίδα COCO-MAT είχαν στην Αθήνα πληρότητα 85%, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ποσοστό που αυξήθηκε στο 95% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν ένας πελάτης μας μένει ευχαριστημένος σε ένα ξενοδοχείο, από την ποιότητα του ύπνου του, σπεύδει να πραγματοποιήσει αγορά, διότι θέλει την εμπειρία του ξενοδοχείου να την έχει και από το σπίτι του».

Ειδικότερα, οι πωλήσεις σε ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν το 37% του τζίρου και συνιστούν τρομερό «όχημα» marketing. «Κυρίως μετά το καλοκαίρι παρατηρείται μια έντονη αύξηση των πωλήσεων μας, καθώς μετά το πέρας των καλοκαιρινών τους διακοπών οι πελάτες των boutique ξενοδοχείων, μας αναζητούν για να αγοράσουν στρώμα COCO-MAT».

Όσο για το πόσο ψηλά τίθεται ο πήχης από εδώ και μπρος, ο κ. Σοφρωνίου είναι απόλυτος. «Συνέχεια ψαχνόμαστε και αναζητάμε τρόπους για να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας. Δεν είμαστε τέλειοι, πάντα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη», καταλήγει.