Coeuré: Τα κρυπτονομίσματα απειλούν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών

Coeuré: Τα κρυπτονομίσματα απειλούν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευθεία απειλή για τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών αποτελούν τα stable coins, τα κρυπτονομίσματα και η αποκεντρωμένη οικονομία, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρώην στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και νυν της BIS Benoît Coeuré κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Eurofi την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, οι νομισματικές αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αναπτύξουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Coeuré είπε ότι τόσο οι DeFi εταιρείες όσο και τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins αποτελούν ευθεία απειλή για τα θεσμικά ιδρύματα και τους μεσάζοντες όπως οι τράπεζες.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολλή δουλειά -προσφέροντας σταθερότητα τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα- και πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητά τους για να την κάνουν» δήλωσε ο Coeuré, προσθέτοντας το μέλλον ξεκινά σήμερα, «πρέπει να δράσουμε όσο το σύστημα είναι ακόμα στη θέση του – και να δράσουμε τώρα».

Ο Coeuré, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας για το BIS, κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επισπεύσουν την απάντησή τους σε ό,τι αφορά την απειλή των κρυπτονομισμάτων και να επιταχύνουν τη δουλειά τους σε σχέση με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής – διαφορετικά θα χάσουν τον ρόλο τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.