Coffee Berry: Ένα success story με άρωμα καφέ​

Coffee Berry: Ένα success story με άρωμα καφέ​
Ο διευθύνων σύμβουλος της Coffee Berry, Χάρης Γρυπάρης, μιλά για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, την εξωστρέφεια και την αγάπη για τον πολύτιμο καρπό.

Άριστη ποιότητα προϊόντος, συνεχής εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Αυτά είναι τα τρία συστατικά που συνθέτουν το «µείγµα» επιτυχίας της Coffee Berry από το 2016, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της. Αυτή τη στιγµή η εταιρεία αριθµεί πάνω από 140 καταστήµατα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον κλάδο του street café µε σταθερά ανοδική πορεία.

Ωστόσο, η ιστορία του καφέ για την εταιρεία ξεκινά πολύ πιο πίσω, καθώς η Coffee Berry διαθέτει περισσότερα από 17 χρόνια εµπειρίας πάνω στον πολύτιµο καρπό. Η αρχή γίνεται το 2003 µε τη σύσταση µιας εταιρείας εισαγωγής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα. Το 2016 δηµιουργείται µια υπερσύγχρονη µονάδα επεξεργασίας στο Κορωπί, η οποία καλύπτει έκταση 2.500 τ.µ. Η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου αυξάνεται µε ταχύτατους ρυθµούς προκειµένου να καλύψει τη ζήτηση του δικτύου της εταιρείας εντός και εκτός Ελλάδας, παράγοντας µοναδικούς και ανώτερης ποιότητας καφέδες. Έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια την απευθείας επικοινωνία µε τη φάρµα και τον παραγωγό, προµηθεύοντας απευθείας τα καταστήµατά της. Με αυτό τον τρόπο, η Coffee Berry πετυχαίνει τόσα χρόνια να διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο και την ποιότητα του καφέ ανά πάσα στιγµή.

Η αλυσίδα διατηρεί εδώ και χρόνια συνεργασία µε εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως για παράδειγµα σεφ, εξασφαλίζοντας µια επιλογή προϊόντων βασισµένων στις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά από εγκεκριµένους και πιστοποιηµένους προµηθευτές ώστε να δηµιουργούν καλαίσθητα προϊόντα, ανταποκρινόµενα στις απαιτητικές γευστικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Γευστικά σάντουιτς και φρέσκιες σαλάτες που φτιάχνονται καθηµερινά στα καταστήµατα, φρέσκοι χυµοί, ξηροί καρποί, αποξηραµένα φρούτα, µπάρες δηµητριακών και γλυκιές επιλογές συµπληρώνουν µοναδικά την γκάµα προϊόντων όλου του δικτύου των καταστηµάτων.

Σε µια αγορά καφέ που ακµάζει, η Coffee Berry κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Η εταιρεία έχει αφήσει το αποτύπωµά της σε µια αγορά υψηλής κατανάλωσης. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στη χώρα µας καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ, ενώ, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Καφέ, η χώρα µας βρίσκεται στη 17η θέση στον κόσµο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση µε 5,4 κιλά τον χρόνο. Ενδεικτικά, τα έσοδα του κράτους από τον καφέ το 2018 ανήλθαν στα 122,7 εκατοµµύρια.

Στρατηγική της Coffee Berry είναι να αξιοποιεί τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει και σε συνδυασµό µε το άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό της να προσφέρει στον καταναλωτή µία εµπειρία που βασίζεται στις πέντε αισθήσεις, µέσα σε ένα περιβάλλον, που εκπέµπει ζεστασιά, κοµψότητα και άνεση. «Η τελευταία δεκαετία στη χώρα µας ήταν πολύ δύσκολη για το επιχειρείν. Οι συνθήκες που δηµιουργήθηκαν µε έκαναν να µη θέλω να συµβιβαστώ µε την κατάσταση και έτσι πήρα την απόφαση να κάνω αυτό που αγαπώ πράξη. Η ανάγκη µας να προσφέρουµε υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές µάς οδήγησε στη δηµιουργία της Coffee Berry. Όταν αγαπάς κάτι και διαθέτεις ξεκάθαρο στόχο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις» αναφέρει στο Fortune ο Χάρης Γρυπάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας.

«Η µακροχρόνια εµπειρία µας στον χώρο της καφεστίασης και η τεχνογνωσία
που παρέχουµε µας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουµε
ένα πλήρες επιχειρηµατικό πλάνο που βασίζεται στην εξειδίκευση».

 

Το υψηλής απόδοσης επενδυτικό μοντέλο

Από την αρχή της λειτουργίας της, η Coffee Berry έχει δηµιουργήσει ένα ξεχωριστό concept και µια ολοκληρωµένη επιχειρηµατική πρόταση σε επίπεδο franchise, µε στόχο να µεγαλώνει το δίκτυό της τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το επιχειρηµατικό µοντέλο είναι χτισµένο πάνω σε ένα οργανόγραµµα που υποστηρίζει τον µελλοντικό franchisee από την αρχή ως το τέλος, παρέχοντάς του τα κατάλληλα εργαλεία, την υποστήριξη και την εκπαίδευση που χρειάζεται.

«Η µακροχρόνια εµπειρία µας στον χώρο της καφεστίασης και η τεχνογνωσία που παρέχουµε µας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουµε ένα πλήρες επιχειρηµατικό πλάνο που βασίζεται στην εξειδίκευση» δηλώνει ο Χάρης Γρυπάρης και προσθέτει: «Ακόµη και κάποιος µε µηδενική πείρα πάνω στον καφέ θα λάβει από εµάς ολοκληρωµένη και συνεχή εκπαίδευση µέσω πιστοποιηµένων εκπαιδευτών, σε πραγµατικές συνθήκες, πριν και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήµατος. Θα τον καθοδηγήσουµε ώστε να επιλέξει το καταλληλότερο σηµείο για το κατάστηµά του, το οποίο και παραδίδουµε πλήρως λειτουργικό µαζί µε ένα εξειδικευµένο πλάνο marketing και ταµειακών ροών».

Η Coffee Berry, παράλληλα, παρέχει στον υποψήφιο συνεργάτη της αποκλειστικότητα περιοχής, κάτι που θεωρεί άκρως σηµαντικό ώστε να υπάρχει ισορροπία τόσο στην αγορά όσο και στα δίκτυά της. Η κουλτούρα franchise της εταιρείας µέσω της στήριξης και του οργανωµένου πλάνου που παρέχει στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι συνεργάτες της είναι απόλυτα εκπαιδευµένοι και συνυφασµένοι µε τη φιλοσοφία της. Οι συνεργάτες της, άλλωστε, αποτελούν τα θεµέλια της εταιρείας. «Όλοι οι ιδιοκτήτες καταστηµάτων είναι οι θεµατοφύλακες του concept µας. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθηµερινά στην πρώτη γραµµή και εξυπηρετούν µε χαµόγελο, ευγένεια και σεβασµό τον καταναλωτή. Νιώθουµε απέραντο σεβασµό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εµπιστεύονται το πολυδιάστατο επιχειρηµατικό µας µοντέλο και µας έχουν εµπιστευθεί ακόµη και τις οικονοµίες τους. Μαζί τους µοιραζόµαστε ένα κοινό όραµα, ένα πάθος».

INFO: Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στη χώρα μας καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ

 

Το «άθικτο» προϊόν του καφέ

Σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία ο κλάδος της εστίασης αιµορραγεί λόγω της πανδηµίας του κορωνοϊού, ο καφές ήταν για την Coffee Berry ένα «στοίχηµα» που κατάφερε να κερδίσει. «Οι συνθήκες που βιώσαµε ήταν πραγµατικά πρωτόγνωρες. Αποφασίσαµε να µην προχωρήσουµε σε κλείσιµο των καταστηµάτων µας και να συνεχίσουµε να εξυπηρετούµε µε όλες µας τις δυνάµεις τους καταναλωτές. Αυτή η κίνηση µας δικαίωσε και δεν επηρέασε ιδιαίτερα το δίκτυο µας, ενώ µερικά καταστήµατα είδαν µια γενναία αύξηση στον τζίρο τους. Ήµασταν στην πλεονεκτική θέση να  διαθέτουµε ένα πολυπληθές τµήµα διασφάλισης ποιότητας που µας κατηύθυνε, ώστε να πάρουµε τα απαραίτητα µέτρα τόσο για την προστασία των εργαζοµένων, όσο και των καταναλωτών µας. Εκεί που δράσαµε γρήγορα ήταν στην περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας delivery, στοχεύοντας στην υποστήριξη των καταστηµάτων που είδαν µειωµένη κίνηση λόγω της τοποθεσίας τους πλησίον εταιρειών» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η χώρα μας βρίσκεται
στη 17η θέση στον κόσμο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση με 5,4 κιλά τον χρόνο. 

 

Η Coffee Berry έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από επενδυτές, κάτι που αποδεικνύεται από την ισχυρή παρουσία της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος της εταιρείας για το 2021 είναι να αναπτύξει περισσότερο το δίκτυό της, ανοίγοντας 40 επιπλέον καταστήµατα στην Ελλάδα, πέντε στην Κύπρο και τέσσερα στην Αίγυπτο. «Είναι σηµαντικό για εµάς να ανοιχτούµε σε νέες αγορές. Ένα βασικό σχέδιο που θα προσπαθήσουµε να υλοποιήσουµε το ερχόµενο έτος είναι η επέκτασή µας στην Αµερική. Ο κορωνοϊός µάς έκανε να κάνουµε µια µικρή παύση στο προγραµµατισµένο άνοιγµα καταστήµατος Coffee Berry στην Αµερική, όµως οι επαφές µας µε επενδυτές από εκεί βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και η αµερικανική αγορά είναι κάτι που, φυσικά, µας ενδιαφέρει πολύ» δηλώνει ο Χάρης και καταλήγει: «Όλα έχουν δείξει ότι είµαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουµε να είµαστε πρώτοι και στην Ελλάδα και εκτός συνόρων και να αντιπροσωπεύσουµε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα µας, την κουλτούρα και την εµπειρία µας επάξια και στο εξωτερικό».