Commerzbank: Πού οδεύει η καγκελαρία στη Γερμανία- Τα δεδομένα, τα σενάρια και οι πιθανές συμμαχίες

Commerzbank: Πού οδεύει η καγκελαρία στη Γερμανία- Τα δεδομένα, τα σενάρια και οι πιθανές συμμαχίες
epa08315596 An exterior view of the Commerzbank at Breite Straße in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Despite the corona pandemic, Commerzbank branches will remain open to customers for the time being. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγο πριν από τις γενικές εκλογές της Κυριακής, το SPD συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες «βγάζουν» πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.

Στον μέσο όρο των προβολών των οκτώ ινστιτούτων ερευνών γνώμης που εξετάζει η Commerzbank, οι σοσιαλδημοκράτες φτάνουν στο 251/2%. Από την άλλη, ο συνασπισμός CDU / CSU αύξησε πρόσφατα τα ποοστά του στο 221 /2%, ωστόσο ακόμα 3 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το SPD.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά πρόσφατα στις δημοσκοπήσεις των άλλων κομμάτων. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν περίπου 151/2%, το FDP και το AfD ένα 11%, και το Die Linke ένα 6%.

Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις;

Φυσικά, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν είναι ακόμη βέβαιο. Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων επισημαίνουν ότι αυτήν τη φορά το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Επιπλέον, το περιθώριο σφάλματος των μεμονωμένων προβολών είναι μεταξύ 2 και 3 μονάδων, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα. Ως εκ τούτου, στις περισσότερες έρευνες, το τρέχον προβάδισμα του SPD δεν θεωρείται σημαντικό, δηλαδή μπορεί να οφείλεται σε στατιστικό σφάλμα.

Στην πραγματικότητα, στις τέσσερις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές υπήρξαν σαφέστερες αποκλίσεις μεταξύ των εκλογικών αποτελεσμάτων και των προβλέψεων. Μια άγνωστη και δύσκολα προβλέψιμη μεταβλητή είναι οι Γερμανοί πολίτες που θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο.

Οι εκλογές λοιπόν δεν έχουν τελειώσει ακόμα, ωστόσο το SPD θα μπορούσε να έχει την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Bundestag.  

Αγνωστος X + Πράσινοι + FDP πιθανώς η πρώτη επιλογή

Ανεξάρτητα από το αν το SPD θα γίνει το ισχυρότερο κόμμα ή περάσει τελικά μπροστά το CDU / CSU, οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι δύσκολες, επειδή κανένας από τους «παραδοσιακούς» συνδυασμούς (CDU / CSU + FDP ή SPD + Πράσινοι) δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία στην Bundestag. 

Ως αποτέλεσμα, θα έπρεπε να σχηματιστεί ένας συνασπισμός «μεταξύ στρατοπέδων» ή μια συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του Αριστερού Κόμματος (Die Lingke), που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο – ακόμη και οι συμμαχίες που τώρα φαντάζουν αδιανόητοι είναι πιθανές. 

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, τέσσερις συνασπισμοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στην Bundestag: Συνέχεια του τρέχοντος «μεγάλου συνασπισμού», ενός «συνασπισμού φωτεινών σηματοδοτών» (SPD, Πράσινοι και FDP), «συνασπισμός  Τζαμάικα» (CDU / CSU, Πράσινοι και FDP) και «Κόκκινοι-Πράσινοι-Κόκκινοι» (SPD, Πράσινοι και Αριστερό Κόμμα).

Προϋποθέσεις…

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένα κόμματα ή οι κορυφαίοι υποψήφιοί τους έχουν ορίσει προϋποθέσεις συνασπισμού.  Ο Σολτς του SPD υποσχέθηκε ότι ως Καγκελάριος θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ το επόμενο έτος και ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Με αυτά τα αιτήματα, σίγουρα δεν θα συναντήσει αντίσταση από τους Πράσινους.

Το FDP, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένο – αν και δεν αναμένεται να προβάλει αντιρρήσεις. Πιο σοβαρή είναι η απαίτηση του FDP ότι, εκτός από έναν «ψηφιακό φόρο» για την Amazon & Co, δεν θα υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις. Μέχρι στιγμής, από την άλλη, οι Πράσινοι έχουν θέσει μόνο συγκεκριμένους όρους που αφορούν την εξωτερική πολιτική (δέσμευση για το ΝΑΤΟ και «δεσμοί με τη Δύση»), αλλά αυτό απευθύνεται στο Κόμμα της Αριστεράς.

Τόσο το FDP όσο και το SPD δεν θα πρέπει να έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό τελικά, καθώς το ανακοινώνουν επίσης στα προγράμματά τους. Κοινός τόπος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, εκτός από μια αριστερή συμμαχία, εάν το SPD γίνει το ισχυρότερο κόμμα, θα μπορούσε σίγουρα να κάνει μια προσφορά στο CDU / CSU. Το πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα της Ένωσης σε αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.