Commerzbank: Στα χέρια του Ντράγκι το νομισματικό μέλος της Ευρώπης

Commerzbank: Στα χέρια του Ντράγκι το νομισματικό μέλος της Ευρώπης
epa08315596 An exterior view of the Commerzbank at Breite Straße in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Despite the corona pandemic, Commerzbank branches will remain open to customers for the time being. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα χέρια του πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είναι το νομισματικό μέλος της Ευρώπης, σύμφωνα με τη γερμανική Commerzbank.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από περίοδο πολιτικής αστάθειας, το 2021 έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εάν καταφέρει να προωθήσει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και να κάνει την πατρίδα του ξανά οικονομικά ισχυρή, η ΕΚΤ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να υποστηρίξει το τεράστιο εθνικό χρέος της Ιταλίας, που φτάνει στο 160%.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν τα καταφέρει, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει ως υπεύθυνη χάραξης οικονομικής πολιτικής και ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός θα αποτελέσει πιθανώς μια πρόγευση ενός διαρκούς και επίμονου υψηλού πληθωρισμού.

Σε σύγκριση με τους περισσότερους προκατόχους του, ο Draghi έχει πετύχει αρκετά. Για παράδειγμα, προώθησε μια δικαστική μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο, που αποσκοπεί στη συντόμευση των διαδικασιών, οι οποίες συχνά διαρκούν δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές. Ωστόσο, απομένει να δούμε ακόμα πολλά, αναφέρει η Commerzbank. 

Συνολικά, στην Ιταλία είναι πιθανό να υπάρξουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση από τον Draghi, όπως έγιναν και στην κυβέρνηση του Monti, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως δεν έλαβε χώρα καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση (διάγραμμα).

Η Ιταλία εξακολουθεί να εξαρτάται από τη βοήθεια της ΕΚΤ, η οποία εξασφαλίζει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, αρνητικά επιτόκια και αγορές ομολόγων του ιταλικού δημοσίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει άφθονο, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ξεφύγει πέραν του εύρους του 2%. Αν, όμως, η αγορά εργασίας αντιμετωπίσει σύσφιξη σε λίγα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής και οι μισθοί αυξηθούν ξανά πιο έντονα, αυτό το πλεόνασμα χρημάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Mario Draghi εξακολουθεί να επηρεάζει τον πληθωρισμό, καταλήγει η Commerzbank.