Community Energy River: H πλατφόρμα peer to peer για την ενέργεια που διακρίθηκε στο be finnovative

Community Energy River: H πλατφόρμα peer to peer για την ενέργεια που διακρίθηκε στο be finnovative

Η Μάγια Ανδρέου μιλά στο Fortune για τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, το mentoring και τα σχέδια της Community Energy River.

Tο όραμα της ύπαρξης πόλεων, όπου οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ζώντας σε αστικά περιβάλλοντα με καθαρό αέρα, στους δρόμους των οποίων θα κυκλοφορούν αθόρυβα ηλεκτρικά οχήματα και τα πάντα θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήταν ο λόγος δημιουργίας της Community Energy River.

Έχοντας στο μυαλό τους το παράδειγμα ευρωπαϊκών συνεταιρισμών ενέργειας, όπως η Som Energia, που διαθέτει εκατοντάδες μέλη με μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, η ομάδα της Community Energy River αποφασίζει το Νοέμβριο του 2017 να αναλάβει δράση κάνοντας κάτι αντίστοιχο στην ελληνική αγορά.

Το στοίχημα που είχαν θέσει απαντούσε στο ερώτημα του πώς θα έστρεφαν περισσότερο κόσμο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι τα κόστη είχαν υποχωρήσει αισθητά και η περίοδος αποπληρωμής ήταν συντομότερη. Η πλατφόρμα Community Energy River, σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, να ασχολείται με τη διαχείρισή τους και τις συναλλαγές της ενέργειας, που θα παράγουν με στόχο το μεγαλύτερο όφελός τους.

Η Μάγια Ανδρέου, μαζί με τους Μαρία-Ηρώ Μπάκα και Περικλή Θηβαίο φιλοδοξούν μέσα στα επόμενα χρόνια να καταφέρουν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα ψηφιακών ανταμοιβών και ένα καινοτόμο οικοσύστημα πληρωμών, προκειμένου να βοηθήσουν επιχειρηματίες και οργανισμούς να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους τους.

Το Community Energy River συμμετείχε μάλιστα στο πρόγραμμα be finnovative της Εθνικής Τράπεζας και αποτέλεσε μια από τις προτάσεις που ξεχώρισαν.

«Μέσα από τη συμμετοχή μας στο be finnovative καταφέραμε να αποκομίσουμε εμπειρία και γνώσεις. Είχαμε τεχνολογικά workshops, εστιασμένα στο fintech (financial technology), θεωρητικά workshops πάνω στην μεθοδολογία Lean Start-up για τη δημιουργία και διαχείριση νέων επιχειρήσεων, καθώς και εμπειρικά workshops, από «παλαιότερους» που κάποτε ήταν στη δική μας θέση» λέει η Μάγια Ανδρέου, Co-Founder του Community Energy River στο fortunegreece.com.

Τονίζει πως μέσα σε διάστημα έξι μηνών, με σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, κατόρθωσαν να αναπτύξουν σημαντικές γνώσεις, τις οποίες εφάρμοσαν άμεσα στην πράξη.

«Πολύ σημαντικό ήταν, επίσης, το ότι χαρτογραφήσαμε έναν ολόκληρο νέο κόσμο για εμάς, καθώς ήμασταν μόνο μηχανικοί και developers στην ομάδα, χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία. Το γεγονός αυτό μας βοήθησε στα επόμενα βήματά μας καθώς μάθαμε πώς να χτίζουμε win-win προτάσεις συνεργασίας και πώς να αντέχουμε στις δυσκολίες» προσθέτει.

Η ίδια λέει με ενθουσιασμό ότι θα πρότεινε σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το fintech να υποβάλουν οπωσδήποτε πρόταση, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στον ίδιο χώρο με έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και σκέψη με στόχο να προχωρήσει η ιδέα της ομάδας.

«Είναι αλήθεια ότι απαντήσεις δεν υπάρχουν σε όλα τα ερωτήματα, ούτε μαγικές συνταγές επιτυχίας. Μιλάμε επί της ουσίας για ιστορίες που ξεκινούν μέσα από συνεργασίες και κοινό όραμα. Η αρχή είναι το μοίρασμα μιας ιδέας, και σίγουρα αυτό κάπου θα οδηγήσει. Πέραν της επιτυχίας ή της αποτυχίας, ένα είναι το σίγουρο: το ταξίδι της επιχειρηματικότητας ξεκινάει» επισημαίνει η Μάγια.

Αναφερόμενη στις παροχές που έλαβαν τα μέλη της ομάδας μέσω του be finnovative, η Μάγια ξεχωρίζει τη συμμετοχή στο GR Challenge του Reload Greece, ένα δεκαήμερο επιταχυντή επιχειρηματικότητας στο Λονδίνο, αλλά και την πρόσβαση σε κορυφαία συνέδρια του κλάδου. Αναγνωρίζει δε πως ο εν λόγω διαγωνισμός λειτούργησε ως εχέγγυο για εταιρείες που αναζητούσαν συνεργασία.

«Σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε με πολλούς συνεργάτες από το be finnovative συχνή επικοινωνία και σημαντική υποστήριξη. Ένας μέντοράς μας επίσης, πίστεψε στο όραμά μας και εντάχθηκε στην ιδρυτική ομάδα του Community Energy River».

Η μετά – be finnovative εποχή βρίσκει την Community Energy River πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Τομείς όπως Blockchain και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπαίνουν στο προσκήνιο, ενώ έχει καταρτιστεί business plan.

«Πλέον έχει ξεκαθαριστεί η σύσταση της ομάδας, έχουν συμφωνηθεί οι ρόλοι, οι σχέσεις μεταξύ μας και ο τρόπος λειτουργίας της υπό σύσταση εταιρείας μας. Κάναμε την πρώτη μας παρουσίαση για την σύσταση ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Κηφισιάς και αυτές τις μέρες καταθέτουμε πρόταση για το Switch On Innovation Lab του ΔΕΔΔΗΕ» καταλήγει η Μάγια.

Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Crowdpolicy διοργανώνουν το NBG i-bank #fintech 3.0 crowdhackathon (Παρασκευή 30 Νοεμβρίου – Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018) στις εγκαταστάσεις του be finnovative στο Μοσχάτο. Πληροφορίες και εγγραφές στο http://crowdhackathon.com/fintech3/