COP26: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα

COP26: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα
epa09557531 British Prime Minister Boris Johnson (R) greets Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) as leaders arrive to attend the COP26 UN Climate Change Conference in Glasgow, Britain 01 November 2021. The 2021 United Nations Climate Change Conference (COP26) runs from 31 October to 12 November 2021 in Glasgow. EPA/ROBERT PERRY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτές τις ημέρες στη Γλασκόβη έχουν μαζευτεί -σχεδόν- όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες, σε μία απ' τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουμε ως ανθρωπότητα να βάλουμε φρένο στην κλιματική αλλαγή.

Aπό τη στιγμή που το ίντερνετ βοά με σκόρπιες ειδήσεις για την COP26 -απ’ τις δηλώσεις του Μπάιντεν μέχρι τι φόρεσε ο ΝτιΚάπριο-, το σημαντικό και το ασήμαντο μπερδεύονται, κι ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες κάνουν το μυαλό μας να χάνει τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Το τι είναι στην πραγματικότητα η COP26 και τι έχουμε να περιμένουμε από αυτήν την ιστορική συνδιάσκεψη.

Ακολουθούν 5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το τι λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή στη Γλασκόβη και γιατί πρέπει να ανησυχούμε, αν τα πράγματα δεν οδηγήσουν -ούτε και τώρα- κάπου πολύ συγκεκριμένα.

1. Τι είναι η COP26
Πρόκειται για την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή και ως Conference of the Parties (COP). Διεξάγεται στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διαρκέσει από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αλόκ Σάρμα. Tο παρόν δίνουν οι ηγέτες σχεδόν διακοσίων χωρών.

Κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους αλλά καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

2. Γιατί είναι τόσο σημαντική
Είναι η πιο σημαντική σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, από τις μέρες που επετεύχθη η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία είναι μια μεγάλη διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπογράφηκε από τους ηγέτες 195 χωρών το 2015 στο Παρίσι -εξ ου και το όνομα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση που έχει μείνει στη μέση, όχι για τους στόχους που συμφωνήθηκαν -μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, σταθεροποίηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C- αλλά για το πώς αυτοί θα επιτευχθούν, με τι μέσα, μέτρα και περιορισμούς. Θεωρείται μία απ’ τις τελευταίες ευκαιρίες για να αντιστραφεί η επικείμενη επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

3. Ποιοι είναι παρόντες
Ας ξεκινήσουμε από τις μεγάλες απουσίες. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν βρίσκεται στη Γλασκόβη, παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο. Και όπως είναι λογικό, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα είναι δύσκολο να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή με την ασιατική υπερδύναμη απούσα. Απόντες είναι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Απ’ την άλλη μεριά, το παρόν δίνουν μερικοί από τους σημαντικότερους ηγέτες στον κόσμο, από τους οποίους φυσικά ξεχωρίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αντίστοιχη σύνοδο που έγινε το 2019 στη Μαδρίτη, δεν παραβρέθηκαν καν οι επικεφαλής των υπόλοιπων τεσσάρων χωρών που εκπέμπουν άνθρακα σχεδόν στα ίδια μεγέθη με εκείνα της Κίνας, δηλαδή η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία αλλά και οι ΗΠΑ.

4. Τι συζητείται
Πολλά από τα σημεία συζήτησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να είναι πολύ εξειδικευμένα πάνω στο τεχνικό κομμάτι, αλλά σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες αφορούν κυρίως τα εξής:

  • Μια πιο γρήγορη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • Την επιτάχυνση της διαδικασίας διακοπής της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα
  • Την κοπή λιγότερων δέντρων
  • Την προστασία όλο και περισσότερων ανθρώπων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω χρηματοδότησης

5. Υπάρχει φόβος για επεισόδια;
Στις 6 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι 100.000 άτομα από διάφορες οικολογικές ομάδες θα συγκεντρωθούν και θα διαδηλώσουν στη Γλασκόβη. Η διαδήλωση συμπίπτει με την “Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Δικαιοσύνη” και αναμένεται να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις και χιλιάδες άνθρωποι, που δεν ανήκουν σε κάποια σχετική οργάνωση.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η διάσημη ακτιβίστρια, θα δώσει κι εκείνη το παρόν στη Γλασκόβη. Θα βρίσκεται στην σκωτσέζικη πόλη από τις 5 Νοεμβρίου όπου και θα πάρει μέρος σε μεγάλη πορεία που έχουν ανακοινώσει οι σχολικές μονάδες της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα εκτραχυνθούν απ’ την πλευρά τον διαδηλωτών.

Πηγή: News247.gr