COP28: Στο Ντουμπάι με πλούσια «πράσινη» ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

COP28: Στο Ντουμπάι με πλούσια «πράσινη» ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκει συζήτησης με τον αντιπρόεδρο επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley Luigi Rizzo (δεν εικονίζεται), στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο Λονδίνο τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, ενώ, σήμερα το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιχειρηματική αποστολή και η συμφωνία με τη Masdar για το επόμενο πράσινο νησί. Για πρώτη φορά ελληνικό περίπτερο στο φόρουμ

Ισχυρό «παρών» στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28) δίνει η Ελλάδα, με πλούσια ατζέντα και δικό της περίπτερο αλλά και μια πολυπληθή αποστολή επιχειρηματιών και στελεχών της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που σχεδιάζουν επαφές με ομολόγους τους άλλων χωρών.

Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών γύρω από τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και εν τέλει η σύναψη συμφωνιών στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Εξάλλου, η συνεργασία και οι συμφωνία για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με το κλίμα είναι το βασικό ζητούμενο για τους ηγέτες από 195 κράτη που συμμετέχουν στο φόρουμ, το οποίο ανοίγει αυλαία αύριο 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως 12 Δεκεμβρίου. 

Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο, το οποίο αναμένεται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Στην αποστολή τον συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ισχυρό παρόν δίνει ο ναυτιλιακός κλάδος αλλά και πληθώρα επιχειρηματιών από εταιρείες όπως ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, Motor Oil, όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, TITAN κ.α.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα διεξαχθεί ειδική εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Masdar για την ανάληψη του έργου μετασχηματισμού του επόμενου GR-eco Island. Θα παρουσιαστεί το project The next Green – Smart Island και θα υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της κρατικής Masdar/Abu Dhabi (ADFD).

Η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει την έμφαση που δίνεται στη δράση για το κλίμα στα νησιά από την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την Ελληνική Δημοκρατία και σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΑΕ Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσουν τη συνεργασία τους για τη μετατροπή ενός ακόμη ελληνικού νησιού στο επόμενο GR-Eco Island, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν ενταχθεί Αστυπάλαια, Χάλκη, Τήλος και Άγιος Ευστράτιος.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην COP28 θεωρώντας την ως σημείο αναφοράς για την προώθηση και την ενίσχυση των παγκόσμιων δράσεων για το κλίμα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διοργανώσει σειρά εξειδικευμένων εκδηλώσεων στο περίπτερό του. Αυτές οι εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών και στη συζήτηση μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και δράσεις για την πράσινη ενέργεια και το κλίμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις επιστημονικές αναφορές το 2023 αποτελεί το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα, με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και καύσωνες, να πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στη χώρα μας. Η COP28 αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη δράσης εκ μέρους των συμμετεχόντων προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα να συγκρατήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το ασφαλές όριο του 1,5°C.

Εν μέσω των προκλήσεων για τον φιλόδοξο αυτό στόχο περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες δράση, με το WWF Ελλάς να καλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθήσει και να αναλάβει κρίσιμες πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, για Moratorium στα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις παγκόσμιες δεσμεύσεις αναφορικά με την ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι της COP 28 προεδρεύει ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Abu Dhabi National Oil Company, ο οποίος δέχθηκε επικρίσεις πριν ακόμη ανοίξει αυλαία η COP 28. Μάλιστα o σουλτάνος Al Jaber κατηγορήθηκε με βάση στοιχεία του BBC, ότι επιχειρεί να επωφεληθεί από τον ρόλο του φόρουμ προκειμένου να προωθήσει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που φυσικά διέψευσε εκπρόσωπος της COP 28 απαντώντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται το μέσο είναι ανακριβή και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από της διοργάνωση ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πάντως ο Al Jaber έχει δηλώσει πρόσφατα ότι οι εταιρείες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων ώστε να συντονίζονται με τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και να μην θεωρείται ότι κινούνται ενάντια σε αυτό το στόχο.