Covid-19: Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική – Σενάριο για παράταση του lockdown

Covid-19: Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική – Σενάριο για παράταση του lockdown
epa08862162 A man registers for a Covid-19 test in the yard of the KitKatClub in Berlin, Germany, 04 December 2020. The Berlin based fetish nightclub KitKatClub, being closed as a result of coronavirus restrictions, now serves as a Covid-19 testing center. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πίεση στα νοσοκομεία εξαιτίας των εισαγωγών με κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Χθες παρουσιάστηκε σημαντική άνοδος των πολιτών που μπήκαν σε ΜΕΘ, καθώς αυξήθηκαν σε 313, με την Αττική να μην έχει αρκετές διαθέσιμες κλίνες πλέον. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ στην χώρα, οι 449 είναι κενές αυτή τη στιγμή, με την Αττική να έχει μόλις 36 κενές κλίνες για τον COVID.

Την ίδια στιγμή, μπορεί τα κρούσματα να έπεσαν σε τριψήφιο νούμερο χθες (755), ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει την κανονική εικόνα αφού έγιναν λιγότερα από 25.000 τεστ εν μέσω της κακοκαιρίας. Αυτό όμως στο οποίο στάθηκε ο υπουργός, είναι πως τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικές τάσεις σε 11 συνολικά περιοχές. Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:

Αχαΐα
Αργολίδα
Κορινθία
Ηλεία
Εύβοια
Βοιωτία
Χαλκιδική
Ρέθυμνο
Ηράκλειο
Κεφαλονιά
Θάσος
Κάρπαθος

Την ίδια ώρα, η Αττική παραμένει στα «κόκκινα», ενώ Ιωάννινα και Κάλυμνος φέρονται να δίνουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού και δεν πρέπει να αποκλείεται ένα σκληρό lockdown και στις περιοχές αυτές.

Εξαδάκτυλος : Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων – Τι θα γίνει το Πάσχα

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.