Covid-19: Το παράδειγμα της Γερμανίας σε σύγκριση με αυτό της Ιταλίας – Tι λένε οι ειδικοί

Covid-19: Το παράδειγμα της Γερμανίας σε σύγκριση με αυτό της Ιταλίας – Tι λένε οι ειδικοί
epa08308778 Jammu Municipal Corporation health workers spray disinfectant in a deserted market street after authorities ordered the closure of all shops, except medicines and groceries, to curb the coronavirus pandemic, in Jammu, India, 20 March 2020. All existing Indian visas issued to nationals of any country except those issued to diplomats, officials, UN/International organizations, employment, project visas stand suspended until 15 April 2020. All incoming travelers, including Indian nationals, arriving from or having visited China, Italy, Iran, South Korea, France, Spain and Germany after 15 February 2020 face a 14-day quarantine period. EPA/JAIPAL SINGH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσοστό των θανάτων από κορωνοϊό στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο στην Ιταλία – αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στους αριθμούς.

του David Meyer, fortune.com

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδράσει στην Ευρώπη με πολύ διαφορετικούς τρόπους, και κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος γιατί συμβαίνει αυτό. Αν δείτε απλώς τα νούμερα, η Γερμανία εμφανίζεται να έχει πολύ λιγότερα θύματα απ’ ό,τι η Ιταλία. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το ποσοστό θνησιμότητας – στη Γερμανία είναι 0,4% ενώ στην Ιταλία είναι 9,5%. Και οι θεωρίες γύρω από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό πληθαίνουν.

Αν εξετάσετε πιο προσεκτικά τα στοιχεία, οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες. Όπως σημειώνει το Bloomberg, μόλις 18% των κρουσμάτων στη Γερμανία αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 (που είναι η κατεξοχήν ευπαθής ομάδα) ενώ στην Ιταλία το ποσοστό των κρουσμάτων που υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι 56%. Και οι δύο χώρες έχουν πληθυσμό που γερνά, και άρα το ζήτημα δεν είναι απλώς δημογραφικό.

Οι Ιταλοί ηλικιωμένοι, όμως, είναι πιο πιθανό να ζουν με τα παιδιά τους και αυτό εξηγεί γιατί ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων νοσεί. Ή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο ότι η Γερμανία έκανε τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και εφάρμοσε τεχνικές ανάσχεσης από το πρώιμο στάδιο της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ιολόγος Christian Drosten, οι αριθμοί της Ιταλίας δεν λένε όλη την αλήθεια επειδή δεν περιλαμβάνουν πολλούς νέους που είναι φορείς του ιού αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν έχουν επισκεφθεί τα νοσοκομεία, όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα τεστ.

Επίσης, όπως παρατηρεί ο Guardian, η Ιταλία εξετάζει κατά πόσο οι νεκροί είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Γερμανία, κι αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγεί τη διαφορά.

Σημειώστε, τέλος, ότι το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γερμανία άρχισε κάποιες εβδομάδες μετά από την Ιταλία, και άρα το γερμανικό σύστημα υγείας δεν έχει επιβαρυνθεί τόσο για την ώρα – γεγονός που καθιστά ευκολότερο το να παραμείνουν οι ασθενείς από κορωνοϊό στη ζωή.

Συμπέρασμα; Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις εκτιμήσεις, ιδιαίτερα καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της.

«Νομίζω ότι θα έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης μόνο όταν τελειώσει όλο αυτό. Οι αριθμοί και οι μετρήσεις γίνονται στο τέλος» είπε στο Fortune ο Giovanni Maga, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάβια.