Credit Suisse: Ουραγός η Ελλάδα στους δείκτες ανθεκτικότητας – Υπερβολική εξάρτηση από Τουρισμό – Ναυτιλία

Credit Suisse: Ουραγός η Ελλάδα στους δείκτες ανθεκτικότητας – Υπερβολική εξάρτηση από Τουρισμό – Ναυτιλία
epa10525611 (FILE) - The logo of Swiss bank Credit Suisse is seen in Zurich, Switzerland, 10 March 2022 (issued 16 March 2023). Credit Suisse is borrowing up to 50 billion francs from the Swiss National Bank (SNB), according to a statement on 16 March 2023. This is intended to strengthen the group, whose shares have crashed on the stock exchange. Battered shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς…

Στις τελευταίες θέσεις του δείκτη ανθεκτικότητας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse φιγουράρει η χώρα μας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη, η Ελλάδα «δεν πιάνει τη βάση στους 11 δείκτες ανθεκτικότητας, λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησης από δύο κλάδους, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, καθώς και εξαιτίας μη βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Credit Suisse, «η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο εμπορικό δίκτυο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου. Επιπλέον, έχει αναπτύξει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, η οποία έχει διαφοροποιήσει το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο γεωγραφικά. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτές οι εμπορικές σχέσεις έχουν επίσης εκθέσει την οικονομία της σε πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Το πιο σημαντικό, ο λόγος πίσω από τη σημαντική συγκέντρωση εξαγωγών και εισαγωγών της Ελλάδας έγκειται στη συγκέντρωση προϊόντων της. 

Όσον αφορά τις εμπορικές υπηρεσίες, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις μεταφορές – δύο τομείς που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Το 2019, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελούσε σχεδόν το 28% της συνολικής απασχόλησης στην επιχειρηματική της οικονομία (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. 

Η ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, με το εμπορικό ναυτικό της χώρας να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και να αντιπροσωπεύει το 18% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου. Αυτό συνέβαλε στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας, ιδιαίτερα πετρελαίου. Η Ελλάδα εμφανίζει επίσης πάνω από το μέσο όρο έκθεση σε κίνδυνο για την υγεία στο δείγμα μας.

Έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης

Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους δύο κύριους τομείς της, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης. Ωστόσο, η κύρια πρόκληση της χώρας όσον αφορά την ανθεκτικότητα έγκειται στη δημοσιονομική της κατάσταση. 

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιορισμένο περιθώριο για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως οι κοινωνικές πολιτικές και οι υποδομές. 

Η έλλειψη χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις ζοφερές επαγγελματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, είχε ως αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και χαμηλή βαθμολογία σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υγεία. Δυστυχώς, η Ελλάδα παρουσιάζει απόδοση κάτω του μέσου όρου και στους έντεκα επιμέρους δείκτες της ERI της Credit Suisse, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς. 

Παρά τις προκλήσεις, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων, αύξησε τις συντάξεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον, κατάφερε να μειώσει τον εξαιρετικά υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: