Creta Farms: H απόφαση του Πρωτοδικείου και το «κουβάρι» της διάσωσης

Creta Farms: H απόφαση του Πρωτοδικείου και το «κουβάρι» της διάσωσης
Εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα των τραπεζών για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Creta Farms.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σε συνέχεια της από 22.10.2019 ανακοίνωσής της για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου με την υπ’ αριθμ. 144/2019 απόφαση, έκανε δεκτό το αίτημα των τραπεζών για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Εταιρεία αποτελούμενη από τους Λυκούργο Παπαγιαννόπουλο του Βενιζέλου, Επιχειρηματία, Δημήτριο Τσίρμπα του Ιωάννη, Επιχειρηματία και Στέφανο Ξενάκη του Αντωνίου, Οικονομολόγο, με σκοπό να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης και να επιμεληθούν τις επείγουσες υποθέσεις της Εταιρείας.

Το ανωτέρω ΔΣ είχε οριστεί με την από 18.10.2019 προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, η ισχύς της οποίας παρατάθηκε κατά την από 15.11.2019 συζήτηση της αίτησης των τραπεζών μέχρι την έκδοση απόφασης επί αυτής.

Η υπόθεση διάσωσης πάντως εξελίσσεται μετ’ εμποδίων, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοιχτά «μέτωπα» με τους πρώην βασικούς μετόχους της εταιρείας, με βασικό φόντο τη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης

Μολονότι οι δύο ιδρυτές της Creta Farms έχασαν τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας τους, διατηρούν ένα ισχυρό ποσοστό μετοχών, που μαζί με τα ποσοστά των μικρομετόχων ξεπερνά το 33%, το οποίο αποτελεί «ασπίδα» για να μπλοκάρουν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών κατά την επικείμενη γενική συνέλευση.

Μάλιστα και η νομιμότητα της επικείμενης γενικής συνέλευσης, την οποία συγκάλεσε η προσωρινή διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας όπως ορίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, αμφισβητείται.

Και αυτό γιατί φέρεται ότι η σύγκληση γ.σ. με θέμα όπως η έγκριση σχεδίου εξυγίανσης ξεπερνά τις δικαιοδοσίες της υφιστάμενης προσωρινής διοίκησης- τουλάχιστον με βάση τα όσα αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικείου που την όρισε. Η μετοχική δυναμική της καταστατικής μειοψηφίας σε συνδυασμό με την υπό αίρεση νομιμότητα της απόφασης της επικείμενης γ.σ. δημιουργεί νέες αγκυλώσεις στη διαδικασία, με αποτέλεσμα κάποιες πληροφορίες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά να υπάρξει μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης τον Ιανουάριο.