Creta Maris Beach Resort: Όταν η βιωσιμότητα γίνεται αυτοσκοπός

Creta Maris Beach Resort: Όταν η βιωσιμότητα γίνεται αυτοσκοπός
Creta Maris

Αποστολή: Κρήτη

Παράδειγμα προς μίμηση αναφορικά με το πώς μια οικογενειακή επιχείρηση στον ξενοδοχειακό κλάδο επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στηρίζοντας μέσα από τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας της τους ανθρώπους και το περιβάλλον, αποτελεί το Creta Maris Beach Resort στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ξενοδοχειακή γεωργία, ο όμιλος Metaxa Hospitality Group συμφερόντων Ανδρέα Μεταξά, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται επίσης το Santo Maris Oia και το Candia Maris, σε Κρήτη και Σαντορίνη, έχει υιοθετήσει στην πράξη την κυκλική οικονομία, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να είναι “πράσινα”, να μη γίνεται κατασπατάληση πολύτιμων πόρων και να αφήνουν ένα οικολογικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής, στην οποία το Fortune Greece έδωσε το «παρών», o όμιλος παρουσίασε δύο καινοτόμα προγράμματα, τη «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» και τις «Βιώσιμες Προμήθειες», ενώ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση βιωσιμότητας για το 2021.

Το πρόγραμμα “Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία”, αφορά στην ιδιο-παραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία του ομίλου, στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος.

Στους κήπους των ξενοδοχείων καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές βιολογικά βότανα, βιολογικά φρούτα, καρποί και βιολογικοί λαχανόκηποι. Στη μονάδα Creta Maris Beach Resort ένα εστιατόριο προμηθεύεται από τους κήπους τις πρώτες ύλες, ενώ στόχος είναι όλα τα εστιατόρια να εφοδιάζονται από εκεί.

Πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο «Πίθος», το οποίο πήρε το όνομά του από το πήλινο σκεύος που διατηρούσαν τα φαγητά τους οι Κρήτες και έχει πιστοποιηθεί ως gold bio κουζίνα, το 90% των πιάτων είναι βιολογικά.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα “Βιώσιμες Προμήθειες” εκπαιδεύει τους συνεργάτες του ομίλου στις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, με στόχο την βιώσιμη εταιρική διακυβέρνησή τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 επιλεγμένοι προμηθευτές ελληνικών προϊόντων, με τους οποίους ο όμιλος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία.

Ανδρέας Μεταξάς
Ανδρέας Μεταξάς

Sustainability από το 1975

«Το sustainability μπήκε στη ζωή μας και στην επιχειρηματική μας κουλτούρα ήδη από το 1975. Εδώ και 30 χρόνια επενδύουμε συστηματικά στη βιολογική κηπουρική. Θέλουμε ο τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη να έρχεται σε επαφή με την πλούσια γαστρονομική της κουλτούρα και τις γεύσεις της. Παράγουμε προϊόντα και τα καταναλώνουμε. Ο χώρος είναι επισκέψιμος στο κοινό που θέλει να δει από κοντά τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς.

Σε συνεργασία με τους Local food experts καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια ώστε να ενσωματωθεί η έννοια της υγείας του εδάφους στην εμπειρία της φιλοξενίας. Εκτός από τη σύνδεση μεταξύ παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, στόχος της διοίκησης του Metaxa Hospitality Group είναι να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει συνεργάτες, καταναλωτές και πελάτες πάνω σε θέματα βιωσιμότητας.

«Η φιλοσοφία “From farm to table” ταιριάζει απόλυτα στα ξενοδοχεία μας. Στις εκτάσεις που καλλιεργούμε εντός του Creta Maris Beach Resort έχουμε βότανα, λαχανικά, φρούτα, δέντρα που παράγουν καρπούς , δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα και ο τρόπος καλλιέργειας που έχουμε υιοθετήσει είναι τα λεγόμενα “lazy beds”, μια τεχνική που έχει τις ρίζες της στη εποχή των Ίνκας και των Μινωητών».

Ο Ανδρέας Μεταξάς πρόσθεσε πως το 2021 καλύφθηκαν 16.000 γεύματα από την ντόπια παραγωγή, παρήχθησαν 400 κιλά λάδι από τον ιδιόκτητο ελαιώνα, ενώ όπως είπε, στα ξενοδοχεία του γίνεται κομποστοποίηση αξιοποιώντας τα οργανικά υπολείμματα από τις κουζίνες των εστιατορίων, τα οποία στη συνέχεια γίνονται πολύτιμη τροφή για το έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την περσινή χρονιά το 80% των υπολειμμάτων κατέληξε στα χωράφια και όχι σε ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με τον ελληνικό καφέ Δανδάλη, όπου επίσης τα υπολείμματα της κρητικής επιχείρησης διοχετεύονται στις καλλιέργειες του ομίλου Μεταξά προκειμένου το   έδαφος να γίνεται πιο θρεπτικό, πιο πλούσιο και να απορροφά μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα. Επιπρόσθετα, χάρη στο αυτοματοποιημένο πότισμα αποφεύγεται σπατάλη νερού έως και 30%.

«Ο τουρισμός δεν είναι πόσες κρατήσεις κάναμε, αλλά πόσες εμπειρίες βιώσαμε. Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι υπάρχουν συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες που αναζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες και είναι διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω για να πάρουν το κάτι παραπάνω. Ο μέσος όρος διαμονής στο Creta Maris Beach Resort είναι 9 μέρες και ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών προέρχεται από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Ισραήλ».

Τέλος, η βιώσιμη ανάπτυξη, εκτός από τα τρόφιμα, υιοθετείται και σε επίπεδο μετακίνησης. Όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν 2 φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί σταδιακά.