«Crypto traders anonymous»: Ο νέος εθισμός που δημιουργούν τα κρυπτονομίσματα

«Crypto traders anonymous»: Ο νέος εθισμός που δημιουργούν τα κρυπτονομίσματα
Photo: pixabay.com
Σε γενικές γραμμές, ο εθισμός στα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζεται με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και ένα πρόγραμμα 12 βημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και σε πολλά άλλα προγράμματα θεραπείας από τον εθισμό.

της Zara Stone

Ο Maté Ballai, 24 ετών οδηγός στη Βουδαπέστη, εκτιμά ότι έχει επενδύσει 100.000 δολάρια στην εμπορία συναλλάγματος και κρυπτονομισμάτων από το 2018. Αρχικά δεν είχε κανένα κέρδος. Αλλά όλα άλλαξαν τον Νοέμβριο του 2020. Οι επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα διπλασιάστηκαν και μετά τετραπλασιάστηκαν.

Στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Η καθαρή αξία του Ballai μειώθηκε. Έβαλε όλο και περισσότερα χρήματα, πεπεισμένος ότι η αγορά θα ανακάμψει. Κοιμόταν ελάχιστα, ανησυχούσε ότι θα χάσει την αύξηση των τιμών. Η φίλη του τον παράτησε.  Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, του είχαν απομείνει λιγότερα από 11 δολάρια στον λογαριασμό κρυπτονομισμάτων και χρωστούσε 20.000 δολάρια σε δάνεια.

Καθώς το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα και εφαρμογές συναλλαγών έχει διογκωθεί – συχνά ενισχυμένο από το lockdown λόγω COVID-19, την απομόνωση και την ανάγκη για ενδιαφέρουσα δραστηριοποίηση – ιστορίες όπως αυτές του Ballai έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, λένε οι ψυχολόγοι. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων νοσηλεύεται με εθισμό στα κρυπτονομίσματα, μια νέα εκδοχή στο παλιό πρόβλημα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια που εδώ και πολύ καιρό είναι συνυφασμένο με τις επενδύσεις.

Οι εξαρτημένοι ενθαρρύνονται από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για ιστορίες επιτυχίας: Οι άνεργοι αδελφοί που έκαναν τα 8.000 δολάρια 9 εκατομμύρια δολάρια, ο 22χρονος που εγκατέλειψε το γυμνάσιο και έγινε εκατομμυριούχος από κρυπτονομίσματα. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος Warren Buffett επειδή το νόμισμα έχει ανέβει», λέει ο Peter Klein, ψυχοθεραπευτής στο Λονδίνο.

Το εύρος του προβλήματος στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά. Εκτιμάται ότι 46 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέχουν πλέον κρυπτονομίσματα σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της NYDIG, μιας υπηρεσίας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς είναι μεταξύ των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν σοβαρή διαταραχή τζόγου, καθώς και των άλλων 5 εκατομμυρίων με ήπιο έως μέτριο πρόβλημα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για Προβλήματα Τζόγου.

Τα δεδομένα από το εξωτερικό παρέχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα, αν και εξακολουθούν να είναι ασαφή. Για παράδειγμα, το 2020, 1.732 Κορεάτες εγγράφηκαν για θεραπεία από τον εθισμό σε κρυπτονομίσματα και τη διαπραγμάτευση μετοχών, έναντι 1.008 το 2019, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο για τα Προβλήματα Τζόγου. Είναι αδύνατο, ωστόσο, να γνωρίζουμε αν η αύξηση οφειλόταν στην αύξηση του εθισμού στα κρυπτονομίσματα συγκεκριμένα ή στην ψυχαναγκαστική διαπραγμάτευση μετοχών – ή και στα δύο.

Σε γενικές γραμμές, ο εθισμός στα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζεται με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και ένα πρόγραμμα 12 βημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και σε πολλά άλλα προγράμματα θεραπείας από τον εθισμό. Οι θεραπευτές αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα που προκαλούν τον εθισμό, αξιολογούν δευτερεύοντα ζητήματα όπως η κατάθλιψη ή η κατάχρηση ουσιών, και βοηθούν τους ασθενείς να αναπτύξουν στρατηγικές για να τα ξεπεράσουν.

Η εξειδικευμένη θεραπεία κυμαίνεται από κατ’ ιδίαν συνεδρίες μέσω Zoom και επισκέψεις δια ζώσης έως προγράμματα εσωτερικής νοσηλείας, με τιμές από 120 δολάρια για μια συνεδρία μιας ώρας, έως 90.000 δολάρια εβδομαδιαίως για πολυτελή νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελβετία.

Μια δωρεάν εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα στη δαπανηρή θεραπεία είναι η παρακολούθηση των συναντήσεων των Ανώνυμων Τζογαδόρων. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν Ανώνυμοι Αγοραπωλητές Κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: fortune.com