Δ. Ανδριόπουλος (Dimand): Η «πατέντα» μας είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο

Δ. Ανδριόπουλος (Dimand): Η «πατέντα» μας είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο
Αισιόδοξος ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της DIMAND Real Estate Development στο ΧΑ - Προς άντληση 98 εκατ. ευρώ - Οι προκλήσεις της κρίσης, οι άμυνες, το χαρτοφυλάκιο έργων και οι επενδύσεις που θα προστεθούν στο pipeline.

Με καθαρά οργανική ανάπτυξη και μη διανομή κερδών η Dimand ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 160.000 ευρώ πριν 20 χρόνια για να φτάσει σήμερα τα 45 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια, έτοιμη να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με άντληση 98 εκατ. ευρώ στην πρώτη δημόσια εγγραφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 8 χρόνια – η τελευταία ήταν της ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014.

Στην επικείμενη ΑΜΚ συμμετέχουν ως cornerstone επενδυτές το Latsco της Μαριάννας Λάτση με 15 εκατ. ευρώ και το fund του George Elliott, Orasis με 10 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η Dimand έχει κερδίσει ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων θεσμικών και τραπεζών που τη δανείζουν όπως η HIG και η EBRD, στρατηγικός συνεργάτης της Dimand, που δεν θα συμμετέχει στην ΑΜΚ -παρά το γεγονός ότι θα το επιθυμούσε- λόγω ζητημάτων εσωτερικής πληροφόρησης που εγείρονται.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Dimand βγήκε αλώβητη και πιο ισχυρή μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις – από τη διεθνή οικονομική κρίση και την κρίση των capital controls μέχρι την πανδημία – και δεν πτοείται από τις νέες προκλήσεις της κρίσης που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. “Φτάξαμε μέταλλο” μέσα από τις κρίσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση ενόψει της εισαγωγής της DIMAND Real Estate Development στο ΧΑ ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Όπως είπε, το πρόβλημα της αύξησης του κόστους εμφανίστηκε την περίοδο Απριλίου, Μαϊου, Ιουνίου του 2021. Έτσι πέρυσι το καλοκαίρι η εταιρεία αντιμετώπισε μέσα σε 45-60 ημέρες ένα τσουνάμι αύξησης του κόστους κατά 25% – 40%. Ωστόσο ταυτόχρονα εκτοξεύτηκε η ζήτηση για σύγχρονα “πράσινα” κτίρια γραφείων, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων οδήγησε σε αντιστάθμιση των πιέσεων.

Η εταιρεία, μει 105 εργαζόμενους, έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 23 επενδυτικά projects σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες με ορίζοντα το 2025. Αυτά θα προστίθενται στο pipeline. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται το Ελληνικό, όπου εξετάζονται διάφορες συνέργειες, με τη διοίκηση της Dimand να επιδιώκει τη δημιουργία κερδών και όχι τόσο τζίρου, όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Dimand έγινε γνωστή με έργα που δεν είχαν τόσο οικονομική όσο καινωνική αξία αφού έχει συνδέσει το όνομά της με την “ιστορία” του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχοντας αναπτύξει το γήπεδο Καραϊσκάκη, το γήπεδο της ΑΕΚ, που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες αλλά και το γήπεδο της Λάρισας, έργα που απευθύνονται στο 80% των Ελλήνων, οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Προδιαγραφές εισηγμένης εταιρείας

“Η Dimand δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας και δεν κατέχει πατέντες. Η πατέντα της είναι να ακολουθεί με ευλάβεια ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας παραμένοντας προσηλωμένη στην κοινή λογική και στο λελογισμένο ρίσκο”, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, που τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της συνεκτικότητας της ομάδας, με ενδεικτικό το γεγονός ότι η εταιρεία έχει το χαμηλότερο human turnover με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Με άλλα λόγια, λαμβάνοντας υπόψη και τους θεσμικούς που την στηρίζουν, λειτουργούσε πάντα με προδιαγραφές εισηγμένης εταιρείας χωρίς να είναι εισηγμένη εταιρεία.

“Θέλουμε να παράγουμε τα καλύτερα κτίρια και να είμαστε 10-15% φθηνότεροι από τα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριόπουλος μιλώντας μεταξύ αλλων για δυνητικά σημάδια “φούσκας” στην αγορά στην περίπτωση που οι τιμές αρχίσουν να ανεβαίνουν δυσανάλογα με τη συμπεριφορά των τιμών σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

Στην τελική ευθεία για “το πρώτο IPO της ζωής του”, όπως λέει ο ίδιος, ο κ. Ανδριόπουλος, δηλώνει αισιόδοξος ότι με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της DIMAND. “Με νέους πόρους, νέους ισχυρούς μετόχους, αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, η DIMAND θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να αλλάζει όχι μόνο μεμονωμένα κτίρια αλλά ολόκληρες γειτονιές. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφορία και τη διαφάνεια στην ανάπτυξη των έργων μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των συνεργατών μας, των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων μας”, τόνισε.

Η δημόσια εγγραφή 

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, η DIMAND Real Estate Development, προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ περίπου (με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης 15 ευρώ ανά μετοχή) και εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, η DIMAND Real Estate Development θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της  πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έχουν έως 931.800 υφιστάμενες μετοχές (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.

Οι εν λόγω μετοχές θα διατεθούν τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό όσο και σε δυο Cornerstone Επενδυτές, την Latsco, η οποία προτίθεται να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, χωρίς περιορισμό ως προς το ποσοστό το οποίο θα κατέχει μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την Orasis, η οποία θα επενδύσει έως 10 εκατ. ευρώ με περιορισμό μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ να κατέχει έως 4,99% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου και η ζήτηση να ικανοποιηθεί κατ’ ελάχιστον κατά 80%, σε περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης.

Το εύρος τιμής διάθεσης ανακοινώνεται σήμερα Τρίτη 28.6.2022. Η δημόσια προσφορά αρχίζει αύριο Τετάρτη 29.6.2022 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1.7.2022. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 6.7.2022.

Πώς θα διατεθούν τα αντληθέντα κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της DIMAND Real Estate Development, από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ, 28 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιήμενων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων). Επιπλέον 14 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για νέα έργα, ενώ 51 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανεισμού. Κατόπιν της ΑΜΚ και μετά την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό της κόστος και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις και παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα “ΜΙΝΙΟΝ”, το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η “Αγία Σοφία”, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Τα πράσινα κτίρια

Βασικός στόχος της DIMAND Real Estate Development είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που αναπτύσσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων στην εγχώρια αγορά. Ήδη έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα.

Καθώς η διεθνής τάση/ανάγκη για τη δημιουργία βιοκλιματικών πράσινων κτιρίων εδραιώνεται, η DIMAND Real Estate Development προετοιμάζεται ώστε να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Επίσης, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω όλα τα έργα που αναπτύσσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).