Dalio: Τα μετρητά είναι σκουπίδια… αλλά οι μετοχές είναι πιο σκουπίδια, προτιμήστε χρυσό και Bitcoin

Dalio: Τα μετρητά είναι σκουπίδια… αλλά οι μετοχές είναι πιο σκουπίδια, προτιμήστε χρυσό και Bitcoin
Photo: AFP
Στο ερώτημα «αν μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τη ζήτηση χωρίς να βλάψουν την οιικονομία», η απάντηση του Dalio είναι «όχι»

Σκουπίδια χαρακτήρισε τα μετρητά σε συνέντευξή του ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Co-Chief Investment Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Ray Dalio.

«Φυσικά, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι σκουπίδια… Ξέρεις πόσο γρήγορα χάνoυν την αγοραστική δύναμή τους; Οπότε, όταν λέω τα μετρητά είναι σκουπίδια, αυτό που εννοώ είναι όλα τα νομίσματα σε σχέση με το ευρώ, σε σχέση με το γιεν, όλα αυτά τα νομίσματα όπως στη δεκαετία του 1930 θα είναι νομίσματα των οποίων η αξία θα μειωθεί σε σχέση με τα αγαθά και τις υπηρεσίες».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα είναι πολύ καλύτερα αν διατηρούν τα χρήματά τους σε μετοχές ή ομόλογα, επειδή «οι μετοχές είναι… πιο σκουπίδια».

Ο Dalio προειδοποίησε ότι μετά από μια δεκαετία με άνευ προηγουμένου κέρδη στα χρηματιστήρια, το γεγονός ότι πάρα πολλοί επενδυτές στριμώχνονται σε μετοχές αποτελεί πρόβλημα. Και παρότι οι τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκαν «λουτρό αίματος» για ορισμένους, ο ιδρυτής της Bridgewater επισημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πόνο…

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα: όλοι είναι long στις μετοχές και όλοι θέλουν τα πάντα να ανεβαίνουν. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό, άρα θα έχετε ένα περιβάλλον αρνητικών πραγματικών αποδόσεων. Τα πάντα δεν μπορούν να ανεβαίνουν συνεχώς, το σύστημα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο» εξήγησε ο Dalio.

Και τα ομόλογα δεν είναι καλύτερα…

«Οι ιδιώτες πουλάνε ομόλογα, οι ξένοι πωλούν και οι κυβερνήσεις πωλούν επειδή πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. Άρα θα υπάρξει πρόβλημα προσφοράς/ζήτησης, όπερ σημαίνει ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην αγορά».

Με τον πληθωρισμό να συνθλίβει τις πραγματικές αποδόσεις, ο Dalio θεωρεί πως οι επενδυτές θα ήταν καλύτερα να τοποθετούνται σε «πραγματικά» περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα. «Το ερώτημα είναι… τι θα σας δώσει μια πραγματική απόδοση;».

Στο ερώτημα «αν μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τη ζήτηση χωρίς να βλάψουν την οιικονομία», η απάντηση του Dalio είναι «όχι». Ωστόσο, στις επενδυτικές προτάσεις του περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα και τον χρυσό.

«Πιστεύω ότι το blockchain είναι υπέροχο. Αλλά ας το ονομάσουμε ψηφιακό χρυσό. Νομίζω ότι ένας ψηφιακός χρυσός θα ήταν κάτι σαν bitcoin. Επίσης, μια μικρή θέση σε ψηφιακό χρυσό στα χαρτοφυλάκια αξίζει».