Dalio: Ζοφερό το μέλλον για αγορές και οικονομία – Έρχεται «βουτιά» -20% στις μετοχές

Dalio: Ζοφερό το μέλλον για αγορές και οικονομία – Έρχεται «βουτιά» -20% στις μετοχές
DAVOS 2016; World Economic Forum -- Pictured: Ray Dalio, Bridgewater Associates Founder, President and CIO, in an interview at the annual World Economic Forum in Davos, Switzerland, on January 20, 2016 -- (Photo by: David A.Grogan/CNBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Ζοφερό «βλέπει» το μέλλον τόσο για τις αγορές όσο και για την οικονομία ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου Bridgewater, Ray Dalio, στη σκιά των χειρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό, που ταρακούνησαν τα χρηματιστήρια, προκαλώντας ένα ισχυρό sell off.

«Φαίνεται πως τα επιτόκια θα αυξηθούν πολύ ακόμη, με το τελικό εύρος τους να εκτιμάται στο 4,5% έως 6%» αναφέρει ο επικεφαλής του Bridgewater.

«Εκ των πραγμάτων, αυτή η κατάσταση θα μειώσει την πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, η οποία, με τη σειρά της, θα συρρικνώσει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, την οικονομία». Μια αύξηση των επιτοκίων στο 4,5% θα προκαλούσε βουτιά σχεδόν 20% στις τιμές των μετοχών, πρόσθεσε ο Ray Dalio. 

Επισημαίνεται πως η αγορά επιτοκίων υποδηλώνει ότι οι traders προεξοφλούν για τη συνάντηση της Fed στις 21 Σεπτεμβρίου μια επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης, με την πιθανότητα για μια κίνηση 0,5% να συγκεντρώνει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες. 

 

Ο Dalio σημείωσε ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν όσο πρέπει για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό.  Παρότι η αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι οι traders αναμένουν μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2,6% την επόμενη δεκαετία, η «εκτίμησή» του είναι ότι η αύξηση θα είναι περίπου 4,5% έως 5%. Λόγω των κλυδωνισμών στην οικονομία, μπορεί να είναι ακόμη «σημαντικά υψηλότερο», πρόσθεσε. 

Τέλος, ο Dalio είπε ότι η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ θα είναι «σχετικά επίπεδη» μέχρι να υπάρξει ένας αρνητικός καταλύτης.