Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου: Η επόμενη φούσκα στις ΗΠΑ;

Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου: Η επόμενη φούσκα στις ΗΠΑ;

Τα πρότυπα ολοένα και χαλαρώνουν, και έτσι περισσότεροι άνθρωποι δανείζονται χρήματα. Πότε όμως αρχίζει μια ραγδαία άνοδος να μοιάζει με φούσκα;

του Ντόρον Λεβίν

Οι αγοραστές αυτοκινήτων δανείζονται περισσότερα χρήματα παρά ποτέ για να χρηματοδοτήσουν την αγορά νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων. Τα δάνεια ολοένα και επιμηκύνονται ενώ τα πρότυπα ολοένα και χαλαρώνουν. Και ολοένα και μεγαλύτερα κεφάλαια αντλούνται από τις αγορές χρεογράφων για να δοθούν σε δανειστές με δάνεια υψηλού κινδύνου.

Μήπως έχει αρχίσει να σχηματίζεται στις ΗΠΑ μια φούσκα δανείων αγοράς αυτοκινήτου, παρόμοια με αυτή που βύθισε την αμερικανική αγορά κατοικίας και έστειλε τη χώρα στην ύφεση;

Κάποιοι αναλυτές αρχίζουν να στέλνουν τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα.

«Δεν είμαι σίγουρος πότε ακριβώς μια ραγδαία άνοδος μετατρέπεται σε φούσκα» είπε ο Μαρκ Βίτνερ, γενικός διευθυντής και οικονομολόγος για το τμήμα αγορών κεφαλαίου της Wells Fargo. Σημειώστε ότι η Wells Fargo είναι ο μεγαλύτερος δανειστής για την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

«Οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις, κι αυτό δημιουργεί πολλά δάνεια υψηλού κινδύνου. Πολλοί αγοράζουν αυτοκίνητα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν. Και πολλά νέα δάνεια πακετάρονται μέσα σε υπάρχοντα δάνεια.

Η υπερβολικά πολλή πίστη μπορεί να οδηγήσει σε «αναποδογυρίσματα», δηλαδή σε περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής χρωστά σε δάνειο περισσότερα απ’ όσα αξίζει το ίδιο το όχημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος μη εξυπηρέτησης του δανείου.

Το 2014 πωλήθηκαν 16,5 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ενώ η Wells Fargo προβλέπει πωλήσεις 17,1 εκατομμυρίων νέων οχημάτων για φέτος.

Ο Μάικλ Σενέσκι, οικονομικός διευθυντής της Ford Motor Credit, σημειώνει ότι αν και ο δανεισμός υψηλού κινδύνου έχει αυξηθεί δραματικά από το 2009, αυτό έχει συνοδευτεί από παρεμφερή αύξηση των πελατών που κατέχουν την καλύτερη δυνατή καταναλωτική πίστη. Όσο για το κατά πόσο η αυτοκινητοβιομηχανία ίσως και να το έχει παρακάνει σε σχέση με το δανεισμό, ο Σενέσκι καθησυχάζει ότι «όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο».

Το ύψος του δανεισμού για την αγορά αυτοκινήτου στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 870 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν κατά 1/3 περισσότερο από το αντίστοιχο ποσό προ διετίας. Το ποσοστό των καθυστερούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί.

Πάντως, ο Τζεφ Μπράουν, νέος διευθύνων σύμβουλος της Ally, του μεγαλύτερου δανειστή για αγορά αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, δεν φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα μιας πιστωτικής φούσκας: «Το αδύνατό μας σημείο είναι ότι μάλλον δεν αναλάβαμε αρκετό πιστωτικό ρίσκο τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια».