Daniel: Κινητοποίηση για μέτρα και αποζημιώσεις στις ζημιές μαμούθ

Daniel: Κινητοποίηση για μέτρα και αποζημιώσεις στις ζημιές μαμούθ
Óðßôé Ý÷åé êáôáóôñáöåß áðü ôçí êáêïêáéñßá Daniel, ôóôïí ÐáëáìÜ Êáñäßôóáò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 08 Óåðôåìâñßïõ 2023. Äõï ãõíáßêåò íåêñÝò áðü ôçí ðëçììýñá óôçí Áóôñßôóá Êáñäßôóáò. Óýìöùíá ìå ôçí ÐõñïóâåóôéêÞ, ïé äýï çëéêéùìÝíåò ãõíáßêåò áíáóýñèçêáí áðü óðßôé ôïõ ÷ùñéïý ðïõ åßíáé äßðëá óôï ÐáëáìÜ Êáñäßôóáò, áðü ôçí 8ç ÅÌÁÊ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Προσδοκίες από τις επαφές στο Στρασβούργο - Για ρεκόρ αποζημιώσεων ετοιμάζονται οι ασφαλιστικές  

Αν και οι βαριές απώλειες της κακοκαιρίας Daniel δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ, το βέβαιο είναι ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς θα καλύψει το κράτος με την αρωγή της ΕΕ ενώ σε ύψος ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ειδικότερα, υπό το βάρος των επειγουσών αναγκών, με τον αριθμό των αστέγων στις πλημμυροπαθείς περιοχές να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, όπως και τα σπίτια που θεωρούνται ακατάλληλα προσωρινά, με οικοσκευές, επαγγελματικά εργαλεία και υποδομές να έχουν καταστραφεί, το κράτος επιταχύνει τις διαδικασίες προσπερνώντας μάλιστα την καταγραφή των ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως π.χ. για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους) για τις οποίες θα γίνουν διασταυρώσεις σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10.000 ευρώ και μέχρι 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις ενώ μέχρι 6.000 – 6.500 ευρώ είναι η οικονομική βοήθεια για ζημιές σε οικοσκευές. Επίσης, ανακοινώθηκε επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Προβλέπεται ακόμη τρίμηνη παράταση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και τρίμηνη παράταση του επιδόματος θέρμανσης.

Κρίσιμες συναντήσεις αναμένονται σε επίπεδο Κομισιόν για επιπλέον στήριξη της χώρας προκειμένου να διαχειριστεί τις έκτακτες ανάγκες. Καλλιεργούνται δε προσδοκίες ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αύριο Τρίτη, 11/9 στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημιώσεις ρεκόρ από τις ασφαλιστικές

Εντωμεταξύ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για το φαινόμενο Daniel τόσο συγκριτικά με την κακοκαιρία Ιανός όσο με άλλες καταστροφές, καθώς είναι προφανές ότι οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Fortune Greece στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, “όποιο κι αν είναι τελικά το κόστος η αγορά πληρώνει! Ο ασφαλισμένος που έχει ζημιά θα αποζημιωθεί ανάλογα με το είδος του συμβολαίου του”.

Αυτό είχε γίνει και σε προηγούμενες μεγάλες καταστροφές. Καθώς δε αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σταθερή αύξηση του συνολικού ύψους αποζημιώσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) προκύπτει ότι την περίοδο 1993-2018, δηλαδή σε 25 χρόνια, από τα καταστροφικά γεγονότα που καταγράφηκαν, προκλήθηκαν 24.106 ζημιές που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με ποσό συνολικής απαίτησης 358,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις για το 2023, την τριετία 2020-2022, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές πλησίασαν τα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή με πρόχειρους υπολογισμούς οι αποζημιώσεις ανά έτος έχουν σχεδόν οκταπλασιαστεί.

Μόνο το 2020, τη χρονιά του κυκλώνα “Ιανού” οι αποζημιώσεις για ζημιές από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τα 61 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από τον κυκλώνα “Ιανό” που επικράτησε στην Ελλάδα την περίοδο 18 – 19 Σεπτεμβρίου 2020 ο ασφαλιστικός κλάδος πλήρωσε αποζημιώσεις 30,9 εκατ. ευρώ, με βάση εκτιμήσεις. Η ΕΑΕΕ τη συγκεκριμένη χρονιά είχε να αντιμετωπίσει επίσης ζημιές από τις βροχοπτώσεις – πλημμύρες που επικράτησαν στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, ήτοι αποζημιώσεις περίπου 20,8 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το φαινόμενο “Θάλεια” με βροχοπτώσεις και πλημμύρες, 5 – 9 Αυγούστου 2020, με ζημιές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος (με ιδιαίτερη ένταση στην Εύβοια και την Θεσσαλονίκη), ήτοι αποζημιώσεις 5,4 εκατ. ευρώ. Επίσης ο σεισμός στη Σάμο τον Οκτώβριο της ίδιας χρνιάς έφερε ζημιές με αποζημιώσεις 3,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι πέρυσι οι αποζημιώσεις από ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ κι επιπλέον περίπου 58 εκατ. ευρώ το 2021.

Μόνο στην Κρήτη, από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022, με βάση την έρευνα της ΕΑΕΕ, δηλώθηκαν 190 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμήθηκε συνολικά σε 5,17 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά είχαμε επίσης βροχοπτώσεις, πλημμύρες και υδροστρόβιλο με ζημιές σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και νησιά του Αιγαίου, κατά την περίοδο 22 – 27 Αυγούστου 2022. Αναφέρθηκαν 488 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμήθηκε συνολικά σε 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική την περίοδο 19 – 20 Ιουλίου 2022 (19/7 Πεντέλη – Ανθούσα και 20/7 Μέγαρα – Σαλαμίνα) σήμαναν για τον κλάδο αποζημιώσεις 5,99 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση ενώ οι ζημιές από τις χιονοπτώσεις (κακοκαιρία Ελπίς) που επικράτησαν στην Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Βοιωτία κ. ά.) την περίοδο 22 – 25 Ιανουαρίου 2022 οδήγησαν σε αποζημιώσεις 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρα Daniel

Για τις ζημιές από την πλημμύρα Daniel αναζητήσαμε στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), οι οποίες ωστόσο δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το κόστος σε αυτή τη φάση. Εξάλλου, με βάση τη διαδικασία, μερικές μέρες μετά το συμβάν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέλη της ΕΑΕΕ καλούνται να δώσουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που έχουν κινητοποιώντας τις τυπικές διαδικασίες. Απαιτείταιεπίσκεψη στο πεδίο πραγματογνώμωνα για την πρώτη εκτίμηση, καθώς το ύψος της ζημιάς δεν μπορεί να υπολογιστεί αποκλειστικά με την πληροφορία που θα δώσει ο ασφαλισμένος τηλεφωνικά. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για τους πλημμυροπαθείς, καθώς ακόμη είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Ζητούμενο είναι επίσης πόσοι είναι ασφαλισμένοι σε κάθε περιοχή και για ποιες κατηγορίες καλύψεων. Όπως εξηγούν στο Fortune Greece παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εάν οι πληγέντες δεν είναι ασφαλισμένοι για καλύψεις έναντι φυσικών φαινομένων προφανώς δεν δικαιούνται αποζημίωσης. Έτσι δεν υπάρχει σήμερα ένα ικανό δείγμα ασφαλισμένων πολιτών που έχουν επικοινωνήσει με τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες για να προσδιοριστεί το ύψος της κάλυψης για ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.ο.κ.. Η ΕΑΕΕ με βάση τη συλλογή αυτών των πληροφοριών από ένα αξιόπιστο δείγμα ασφαλισμένων θα προβεί τις επόμενες ημέρες σε ενημέρωση, κατά την συνήθη πρακτική. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των ζημιών ή την τάξη μεγέθους των αποζημιώσεων το βέβαβιο είναι ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, όπως επισημαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: