Δασκαλόπουλος σε Λαγκάρντ: «Βρείτε λύση για το χρέος»

Συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Την ανάγκη για οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ. «Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή. Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μία απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ το προεδρείο της Businesseurope.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών επεσήμανε ακόμη στην επικεφαλής του ΔΝΤ ότι:

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε με τον πιο πειστικό τρόπο τις δυσοίωνες -και μονότονα επαναλαμβανόμενες- προβλέψεις περί διάλυσης του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος και κατάρρευσης του ευρώ, ενώ βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης των θεσμών και της ενότητάς της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οποιαδήποτε άλλη κρίση στο μέλλον. Το τελικό βήμα είναι να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στην κρίση δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Για την Ελλάδα ειδικότερα, αυτό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και την επούλωση των ανοιχτών κοινωνικών πληγών.

-Ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέφερε τη θεαματικότερη παγκοσμίως δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ταυτόχρονα εκτίναξε την ανεργία στο 28% και γονάτισε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας είναι ζωτική ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Την ουσιαστική αλλαγή και οικονομική πρόοδο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να την επιτύχουν όχι το πολιτικό σύστημα και οι ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά οι δημιουργικές δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.

Η επίσκεψη του προεδρείου της Businesseurope στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συνάντηση που θα έχει με τη βοηθό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Κάρολάϊν Άτκινσον (Caroline Atkinson).

FT: H χρεοκοπημένη Ελλάδα, χρωστάει ένα βουνό και βγήκε στις αγορές