Δασμοί: Η ΕΕ πιέζει για συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν τις 9 Ιουλίου

Δασμοί: Η ΕΕ πιέζει για συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν τις 9 Ιουλίου
USA vs EU. Tensions Between the United States of America and European Union. Disconnected Puzzle Pieces Symbolize Broken Relations and Geopolitical Disputes. Photo: Shutterstock
Την περασμένη Παρασκευή έγιναν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών και η υφιστάμενη κατάσταση

Την ξεκάθαρη πρόθεσή της να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ πριν τις 9 Ιουλίου εξέφρασε η Κομισιόν, την ώρα που εντείνονται οι επαφές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς δασμούς, με την Ουάσινγκτον να μεταθέτει την ημερομηνία έως την 1η Αυγούστου.

Την Κυριακή πάντως πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα τηλεφωνική επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, για ζητήματα Εμπορίου, Όλαφ Γκιλ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη νέα ημερομηνία που προτείνει η αμερικανική πλευρά, την 1η Αυγούστου, δήλωσε πως «Στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις 9 Ιουλίου». Ο ίδιος σημείωσε πως την περασμένη Παρασκευή έγιναν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών και η υφιστάμενη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενος στις φήμες για επιστολές των ΗΠΑ προς εμπορικούς εταίρους και στο φερόμενο τελεσίγραφο για δασμούς έως και 50% από 1ης Αυγούστου, ο κ. Γκιλ αρνήθηκε να σχολιάσει και δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στόχο την προθεσμία της 9ης Ιουλίου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ επιδιώκει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αποφύγει την επιβολή δασμών. «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να αποφύγουμε τους δασμούς. Πιστεύουμε ότι προκαλούν αρνητικές συνέπειες. Θέλουμε μια επιτυχημένη λύση και για τις δυο πλευρές.Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στις συνομιλίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απάντηση BRICS στον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τις χώρες – συμμάχους της BRICS με δασμούς 10%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ρωσία και από την Κίνα, που επιμένουν ότι η BRICS δεν είναι ένα μπλοκ που στοχεύει άλλα έθνη, αλλά μία συνεργατική συμμαχία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η BRICS δεν θέλησε ποτέ να υπονομεύσει άλλες χώρες, ειδικά μετά την απειλή του Τραμπ για νέους δασμούς, ο οποίος κατηγόρησε την ομάδα για «αντιαμερικανικές πολιτικές», την ώρα που συνερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Βραζιλίας την Κυριακή.

«Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτήν την πολιτική», έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι έλαβε υπόψη τα σχόλια του αμερικανού προέδρου.
«Έχουμε πράγματι δει τέτοιες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι η μοναδικότητα μιας ομάδας όπως οι BRICS έγκειται στο ότι είναι μια ομάδα χωρών που μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις και μια κοινή κοσμοθεωρία για το πώς να συνεργάζονται με βάση τα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι «Και αυτή η συνεργασία εντός των BRICS δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ στραμμένη εναντίον τρίτων χωρών».

Η Κίνα καταδικάζει την απειλή του Τραμπ

Την ίδια ώρα η Κίνα την Δευτέρα απέρριψε τις απειλές για πρόσθετους αμερικανικούς δασμούς στις χώρες που «ευθυγραμμίζονται» με τις BRICS, λέγοντας ότι στους εμπορικούς πολέμους «δεν υπάρχουν νικητές».

«Πιστεύουμε ότι οι BRICS είναι μια δύναμη για το καλό στη διεθνή κοινότητα και δεν στοχεύουν κανένα τρίτο μέρος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μάο δήλωσε ότι η Κίνα «πάντα αντιτίθετο στον δασμολογικό πόλεμο και τον εμπορικό πόλεμο. Αντιτιθέμεθα στη χρήση δασμών ως εργαλείου για την εξαναγκασμό και την πίεση άλλων. Η επιβολή δασμών δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός». «Οι BRICS αποτελούν μια σημαντική πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών. Υποστηρίζουν την συμπερίληψη και τη συνεργασία για όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Η ομάδα BRICS σχηματίστηκε το 2009 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ το 2010 προσχώρησε και η Νότια Αφρική. Αργότερα τα μέλη επεκτάθηκαν καθώς εντάχθηκαν και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοποία, η Ινδονησία και το Ιράν, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν και 10 χώρες-εταίροι.

Η συμμαχία στοχεύει στη δημιουργία εναλλακτικών χρηματοοικονομικών μηχανισμών, στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και στην αύξηση της εκπροσώπησης του Παγκόσμιου Νότου σε διεθνείς θεσμούς, αμφισβητώντας τις δομές διακυβέρνησης που ηγούνται οι Δυτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: