Δασμοί: Η Ελλάδα μετράει το ρίσκο από μια «lose-lose συμφωνία» ΗΠΑ-ΕΕ

Δασμοί: Η Ελλάδα μετράει το ρίσκο από μια «lose-lose συμφωνία» ΗΠΑ-ΕΕ
Tariffs and trading ruses changing between EU and USA. European Union and US flags with many carton boxes and hourglass. Photo: Shutterstock
Οι κίνδυνοι απωλειών μισού δισ. δολ. ετησίως από εξαγωγές και 0,5% του ΑΕΠ από δευτερογενείς επιπτώσεις.

Τους κινδύνους που αναδύονται για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων -κυρίως τροφίμων & ποτών, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων-, με απώλειες περί το μισό δισ. δολ. ετησίως και επιπλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από τους δασμούς μελετούν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί φορείς, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει επιπτώσεις για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την ΕΕ, το ισχυρότερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, να αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό εταίρο της Αμερικής. Φάρμακα, μηχανήματα, αυτοκινητοβιομηχανία, τρόφιμα και τεχνολογία είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς και τα αντίμετρα. Το σενάριο για αύξηση δασμών 30%, σύμφωνα με τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου, σηματοδοτεί πρόσθετο κόστος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές άνω των 150 δισ. ευρώ ετησίως και πτώση των ελληνικών εξαγωγών κατά 20-25% με απώλειες τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως υπολογίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων θα μειωθεί διότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς αφού θα είναι πιο ακριβά στην αμερικανική αγορά αφενός λόγω της μετακύλισης μέρους του επιπλέον κόστους των αμερικανικών εισαγωγικών επιχειρήσεων στους τελικούς καταναλωτές και αφετέρου επειδή θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικά από άλλα που θα εισάγονται από χώρες με πιο ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία από τους επιχειρηματικούς φορείς

Όπως σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφερόμενος στο σενάριο επιβολής οριζόντιων δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες οι οποίες δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους δασμούς αναμένεται να ενταθεί, με άμεσες απώλειες για τα μερίδια αγοράς των ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε κατηγορίες όπου το κριτήριο της τιμής είναι καθοριστικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν, ενώ η ανακοίνωση για εφαρμογή 30% δασμών, από 1η Αυγούστου 2025, θέτει ουσιαστική πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυνητικές επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες

Με βάση τους υπολογισμούς του ΕΒΕΠ η επίπτωση των απειλούμενων δασμών 30% στο ελληνοαμερικανικό ισοζύγιο θα είναι να καταστεί ελλειμματικό από πλεονασματικό. Από ήπιο πλεόνασμα περίπου 0,2 δισ. δολ. στο εμπόριο αγαθών, δασμός 30%, στις ελληνικές εξαγωγές σηματοδοτεί απώλειες τουλάχιστον 0,5 δισ. δολ..

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις των δασμών στο ΑΕΠ λόγω των πιέσεων που θα υποστούν εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ertnews μιλώντας για το ακραίο σενάριο αύξησης των δασμών κατά 50%, εκτίμησε ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι περίπου 0,5%. Πρακτικά, οι πρωτογενείς επιπτώσεις στην Ελλάδα δεν θα είναι μεγάλες αλλά οι δευτερογενείς επιπτώσεις, αυτές δηλαδή που θα έρθουν από την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, θα είναι σημαντικές για την οικονομία.

Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα ενόψει μιας συμφωνίας δημιουργεί αναστάτωση στους επενδυτές ενώ η προσέγγιση από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει χαρακτηριστικά “lose-lose”. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση για μια δεύτερη λίστα αγαθών που αντιπροσωπεύουν εισαγωγές αξίας περίπου 84 δισ. δολ. ενώ έχει και άλλες εφεδρείες στην εργαλειοθήκη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: