Δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα 4 δισ. δολαρίων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατροφικών ειδών και αλκοολούχων ποτών με προέλευση την Ε.Ε., προστίθεται σε μία προηγούμενη λίστα προϊόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου.

Κατάλογο εισαγόμενων προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης, συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία ενδέχεται να εφαρμοστούν επιπλέον δασμοί, δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ σε αντίποινα για τις «αθέμιτες»- όπως τις χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον- κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατροφικών ειδών και αλκοολούχων ποτών με προέλευση την Ε.Ε., προστίθεται σε μία προηγούμενη λίστα προϊόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου. Στον κατάλογο φιγουράρουν διάφορα είδη τυριών, όπως το γκούντα, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κλπ..

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ διευκρίνισαν ότι ο νέος κατάλογος που δημοσιοποίησαν χθες προστίθεται στον αρχικό, μετά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και την περαιτέρω ανάλυσή του ζητήματος. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR, η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την .Ε.Ε και ορισμένα κράτη-μέλη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα. Η Boeing δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων, το 737 MAX. Όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ’ αόριστον έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί που επιθυμεί να επιβάλει η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διαφοράς της με την Ε.Ε. υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε σχεδόν δύο 24ωρα μετά την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σχετικά άρθρα