DBRS για Ελλάδα: Βλέπει πολιτική σταθερότητα, ζητά επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

DBRS για Ελλάδα: Βλέπει πολιτική σταθερότητα, ζητά επιμονή στις μεταρρυθμίσεις
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από την Ακαδημία Αθηνών, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας, χάρη στο πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 45,4% παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Διατήρηση της «αυξημένης πολιτικής σταθερότητας», που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ύστερα από μία πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές «βλέπει» ο οίκος DBRS σε σχόλιό του, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Κρίνει θετικά το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά χτυπάει καμπανάκι για επίμονες προκλήσεις και ξεκαθαρίζει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα αναμένονται έως τον Οκτώβριο του 2019. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην κεντροδεξιά Ν.Δ. προβάδισμα σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ο DBRS πιστεύει ότι η αυξημένη πολιτική σταθερότητα, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια, θα διατηρηθεί και δεν περιμένει ανατροπές πολιτικής υπό μία πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ.», αναφέρει ο οίκος στο σημείωμά του.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας, χάρη στο πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 45,4% παραμένει εξαιρετικά υψηλό. «Η σχεδιαζόμενη μείωση αναμένεται να βελτιώσει την ρευστότητα των τραπεζών και τελικά να αυξήσει την προσφορά πιστώσεων στην πραγματική οικονομία» εκτιμά.

Οι ειδικοί του οίκου προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,3% για το 2019 και το 2020, με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι ο βασικός πυλώνας. Αναμένεται συνέχεια και στην άνοδο των εξαγωγών, αν και με πιο μέτριους ρυθμούς, καθώς όπως επισημαίνει οι ανταγωνιστές της χώρας στο μέτωπο του τουρισμού ανακάμπτουν.

«Ο DBRS πιστεύει ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η θωράκιση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί, θα στηρίξουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης».