DBRS: Σε υψηλά επίπεδα τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών – Η εικόνα στην Ελλάδα 

DBRS: Σε υψηλά επίπεδα τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών – Η εικόνα στην Ελλάδα 
The Morningstar DBRS logo is displayed on a smartphone placed on a reflective surface with an illustration of labels bearing different credit ratings projected onto it, in Creteil, France, on September 18, 2026, as the rating agency is due to publish its latest assessment of France's sovereign debt later that day. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto) (Photo by Samuel Boivin / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πώς κινούνται Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική. 

Σε εξαιρετικά υγιή επίπεδα παρέμειναν τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS.

Την ίδια στιγμή, η ανθεκτική κερδοφορία, η ενεργός διαχείριση κεφαλαίων και τα μέχρι στιγμής περιορισμένα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους αποτελούν καλούς οιωνούς.

Ο μέσος δείκτης κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) για τις σαράντα τράπεζες του δείγματος που καλύπτει ο καναδικός οίκος διαμορφώθηκε πάνω από το 15% στα τέλη Ιουνίου του 2026. 

Η οριακή αυτή υποχώρηση σε σύγκριση με τα τέλη του 2025 αποδίδεται κυρίως στις ιστορικά υψηλές πληρωμές μερισμάτων, στην αύξηση των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού (RWA) και στις εξαγορές, και όχι σε κάποια αδυναμία των οργανικών κερδών. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διένειμαν ποσό-ρεκόρ περίπου 81 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά μερίσματα από τα κέρδη του 2025, ενώ τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών ενίσχυσαν περαιτέρω τις αποδόσεις των μετόχων.

Αν και οι κεφαλαιακές διανομές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ο ρυθμός αύξησής τους προβλέπεται να μετριαστεί, καθώς η κερδοφορία εξομαλύνεται και οι τράπεζες προσεγγίζουν τους κεφαλαιακούς στόχους τους. 

Τα κεφαλαιατικά μαξιλάρια, τα οποία διαμορφώνονται κατά μέσο όρο περίπου 450 μονάδες βάσης πάνω από τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις, εξασφαλίζουν στις τράπεζες την απαιτούμενη ανθεκτικότητα απέναντι σε γεωπολιτικούς, εμπορικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Η περίπτωση των ελληνικών τραπεζών

Ειδικότερη έμφαση δίνεται από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καταγράφουν ιδιαίτερα δυναμική πορεία σε βασικούς δείκτες, όπως η αύξηση του ενεργητικού τους και η ενίσχυση των μερισμάτων τους. 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού (RWAs) μεταξύ των ετών 2022 και Ιουνίου 2026, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 18%. 

Η αύξηση αυτή τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή πιστωτική επέκταση και τις δραστηριότητες εξαγορών, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο από το 2020 έως το 2024, κατά την οποία οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία μείωναν τα RWA τους μέσω διαδικασιών αποκλιμάκωσης του κινδύνου. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης στα μερίσματα που καταβλήθηκαν από τα καθαρά κέρδη του 2025, φτάνοντας το 36% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή ομαλοποίηση και ενίσχυση της μερισματικής τους πολιτικής. 

Οι μέσοι δείκτες πληρωμής μερισμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 37% περίπου, από 20% που ήταν το 2023. Όσον αφορά στην απόδοση των μέσων ιδίων κεφαλαίων (ROAE), η έκθεση σημειώνει ότι η απόδοση στην Ελλάδα επηρεάστηκε συγκριτικά από ασυνήθιστα στοιχεία μιας χρήσης που είχαν διογκώσει την κερδοφορία του έτους 2022. 

Επιπλέον, οι απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (P2R) για τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν το 2026 σε σύγκριση με το 2025, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση μείωσης του P2R σε επτά από τις εννέα χώρες που εξετάζει ο οίκος, γεγονός που ανακουφίζει εν μέρει τις ρυθμιστικές πιέσεις. 

Ωστόσο, τα συνολικά κεφαλαιακά μαξιλάρια CET1 των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν μια σχετική συρρίκνωση κατά τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες, καθώς οι αυξημένες διανομές προς τους μετόχους και οι εξαγορές απορρόφησαν μέρος της ισχυρής παραγωγής κερδών.

Ο παράγων «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κερδοφορία των τραπεζών αποδείχθηκε ανθεκτικότερη των αρχικών προσδοκιών που υπήρχαν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο του 2024. 

Τα δομικά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, η πιστωτική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση των εσόδων προς προμήθειες και προμήθειες υπηρεσιών, καθώς και το χαμηλό κόστος κινδύνου, υπερκέρασαν τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα τόκων.

Η απόδοση των μέσων ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε στις περισσότερες χώρες, με τις ισπανικές τράπεζες να καταγράφουν την υψηλότερη ετήσια απόδοση ROAE στο πρώτο εξάμηνο του 2026 με 16,6%, ακολουθούμενες από τις σκανδιναβικές με 14,3%, τις ιταλικές με 14,1% και τις βρετανικές με 13,8%. 

Αντίθετα, οι γαλλικές, ιρλανδικές και γερμανικές τράπεζες εξακολουθούν να υστερούν, παρότι οι γερμανικές τράπεζες είδαν την απόδοσή τους να βελτιώνεται αισθητά στο 10,2%. 

Αναφορικά με τα κεφαλαιατικά αποθέματα ασφαλείας, οι πορτογαλικές τράπεζες διαθέτουν το μεγαλύτερο μέσο μαξιλάρι CET1 με 800 μονάδες βάσης πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, ακολουθούμενες από τη Γερμανία με 530 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία με 520 μονάδες βάσης και την Ολλανδία με 510 μονάδες βάσης. Στον αντίποδα, οι σκανδιναβικές και οι βρετανικές τράπεζες εμφανίζουν τα στενότερα περιθώρια, λόγω αυστηρότερων απαιτήσεων συστημικού κινδύνου και αντικυκλικών δεικτών.

Εν κατακλείδι, η Morningstar DBRS επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσανατολίζονται προς μια απλούστερη και πιο ευέλικτη αρχιτεκτονική κεφαλαιακών απαιτήσεων, η οποία ενδέχεται να συνενώσει υφιστάμενα αποθέματα σε λιγότερα στοιχεία που θα μπορούν να αξιοποιούνται σε περιόδους κρίσης. 

Παρά τους πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους και τις αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα του ενεργητικού, ο τραπεζικός τομέας εισέρχεται στην επόμενη φάση διαθέτοντας ισχυρές βάσεις, ικανός να απορροφήσει πιθανούς κραδασμούς, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του διαθέσιμου κεφαλαιακού περιθωρίου λόγω της πιστωτικής επέκτασης και των υψηλών αποδόσεων προς τους μετόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: