DBRS: Σκηνικό ασφυξίας για την Ευρώπη αν οι δασμοί των ΗΠΑ εκτοξευτούν στο 20%
- 11/07/2025, 12:33
- SHARE

Με το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα ως την 1η Αυγούστου, η Ευρώπη ακροβατεί επικίνδυνα στο χείλος ενός νέου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιεί η Morningstar DBRS σε ανάλυσή της που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου.
Η καθυστέρηση επιβολής των νέων αμερικανικών δασμών, που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 9 Ιουλίου, πρόσφερε μια μικρή ανάσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ελπίζουν σε μια «συμφωνία επί της αρχής» για να αποφύγουν το εφιαλτικό σενάριο επιβολής δασμών έως και 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η DBRS υπογραμμίζει ότι, ακόμη και στα σημερινά επίπεδα, οι δασμοί έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει προσωρινούς δασμούς 10% σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές εκτός από φάρμακα και ημιαγωγούς, ενώ συγκεκριμένα προϊόντα όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα έχουν χτυπηθεί με συντελεστές που φτάνουν έως και 50%.
Το αποτέλεσμα; Τα αμερικανικά έσοδα από δασμούς εκτοξεύτηκαν στα 24,18 δισ. δολάρια τον Μάιο, την πρώτη πλήρη μήνα εφαρμογής των μέτρων, ανεβάζοντας τον μέσο αποτελεσματικό δασμολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια (8,8%). Η DBRS επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είδαν δραματικές αυξήσεις στους συντελεστές δασμών, με τη Γερμανία να αγγίζει το 11,4% λόγω της τεράστιας αυτοκινητοβιομηχανίας της, ενώ οι δασμοί για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία κινήθηκαν στο 6,4%, 8% και 9,2% αντίστοιχα.
Το εφιαλτικό σενάριο των 20% δασμών
Σύμφωνα με την DBRS, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αύξηση των δασμών στο 20%, η ζημιά για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσε να είναι οδυνηρή. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το 2027 το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8%, ενώ Γαλλία και Ιταλία θα έχαναν 0,6% του ΑΕΠ τους. Η Ισπανία θα υπέστη μικρότερη αλλά επίσης σημαντική πτώση κατά 0,4%.
Η DBRS επισημαίνει πως οι υψηλότεροι δασμοί δεν θα πλήξουν μόνο την ανάπτυξη, αλλά θα προκαλέσουν πρόσθετες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών, σε μια περίοδο που ήδη καταγράφεται αυξημένη δαπάνη λόγω των νέων στόχων για τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του NATO.
Η Ευρώπη σε αγώνα δρόμου
Παρά την απειλή, η DBRS θεωρεί πιθανό να υπάρξει τελικά συμφωνία, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχής, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση. Η Ε.Ε. έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την ικανότητά της να υπερασπίζεται τα κράτη-μέλη απέναντι σε εξωτερικά σοκ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να διαθέτει ακόμη περιθώριο χαλάρωσης, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία εμφανίζεται καλύτερα θωρακισμένη χάρη στη δημοσιονομική της ευχέρεια και τις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα, ενώ Γαλλία και Ιταλία, αν και εκτεθειμένες λόγω των ισχυρών εξαγωγών τους στις ΗΠΑ, ποντάρουν στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους που ίσως αντέξει τις αναταράξεις. Όμως η DBRS προειδοποιεί: οι συνδυασμένες πιέσεις από τις νέες δαπάνες και την εμπορική αβεβαιότητα μπορεί να επιβραδύνουν τις προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους σε όλη την Ευρώπη.
Η έκθεση καταλήγει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί: αφενός να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αφετέρου να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις πληγές που θα άφηνε πίσω της μια εμπορική σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Η μάχη, όπως όλα δείχνουν, μόλις ξεκινά.